De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rijksmuseum Twenthe opgelicht bij aankoop van schilderij Constable

Rijksmuseum Twenthe opgelicht bij aankoop van schilderij Constable

ENSCHEDE – Door een bedrag van 2,9 miljoen over te maken dacht het Rijksmuseum Twenthe de nieuwe eigenaar te zijn van een schilderij van de landschapsschilder John Constable. Het rekeningnummer bleek niet te kloppen en het geld is weg. Er is in een poging de centen terug te krijgen een claim neergelegd bij kunsthandelaar Dickinson. In eerste instantie is die deze week afgewezen, maar de zaak krijgt zeker een vervolg.

Naar de mening van directeur Odding is het goed voorstelbaar dat het Rijksmuseum Twenthe in het gelijk wordt gesteld en dus toch de nieuwe eigenaar zal zijn van ‘A View of Hampstead Heath’ van Constable (1776-1837). Het schilderij is trouwens al ruim een jaar in het museum aan de Lasonderstraat in Enschede te zien. Odding veronderstelt dat het goed komt en dat de internetcriminaliteit geen roet in het Twentse eten gooit. Omdat het schilderij volgens Odding prima past in de collectie werd besloten het te kopen met geld uit fondswerving.

In de gesprekken over de aankoop van het schilderij moeten ‘krakers’ hebben ingebroken in de onderhandelingen teneinde zich als de verkopende partij voor te doen. Het loven en bieden vond trouwens per email plaats en die moet via een hack  zijn gekraakt. Deze opzet slaagde perfect, want uiteindelijk maakte het Rijksmuseum Twenthe de gevraagde peningen over; naar later bleek werden de dukaten gestort op een rekening in Hongkong.

Deel dit nieuws!