De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Werkzaamheden in Janninksbos vanwege nodig natuuronderhoud

Werkzaamheden in Janninksbos vanwege nodig natuuronderhoud

HOGE HEXEL – Op initiatief van Landschap Overijssel vindt bosherstel plaats in het Janninksbos, dat is onderdeel is van natuurgebied Wierdenseveld, met de Natura 2000-status. Het werk omvat het dunnen van bos en het ruimen van zieke en dode bomen. Bij het dunnen van het bos, worden her en der bomen weggehaald waardoor de overgebleven exemplaren de ruimte krijgen uit te dijen. Ook worden bomen weggehaald die zijn aangetast door de letterzetter, een exotische kever die sparren aantast.

Als gevolg van de droogte hebben de fijnsparren in het Janninksbos al een paar jaar te kampen met de plaag van letterzetterinsecten. Dit diertje nestelt zich graag in verdroogde sparren om eitjes te leggen. Vervolgens zorgen haar larven ervoor dat de boom afsterft. Om te voorkomen dat de letterzetter zich verder verspreid worden zowel dode als aangetaste sparren weggehaald. Ook de door droogte aangetaste lariksen worden weggehaald.

In het najaar of volgend voorjaar plant Landschap Overijssel loofbomen terug, waaronder tamme kastanje, zoete kers, winterlinde en esdoorn; deze bomen kunnen beter tegen de droogte en zijn niet gevoelig voor de letterzetter. Daarnaast komen spontaan bomen en struiken op van grove den, lijsterbes, berk en vuilboom. Citaat van Landschap Overijssen: 'Binnen een paar jaar zullen we zien dat het bos al gevarieerder en waardevoller is voor mens, plant en dier.'

Deel dit nieuws!