De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Renkema heeft hard hoofd in compensatie Het Landhuis Oldenzaal

Renkema heeft hard hoofd in compensatie Het Landhuis Oldenzaal

OLDENZAAL – Hoewel ze zich het alleszins kan voorstellen ziet wethouder Renkema van Oldenzaal zo één twee drie geen mogelijkheden om de uitbatende familie Oolderink van Hotel Het Landhuis aan de Bentheimerstraat te compenseren voor inkomstenverlies door gemeentelijk falen. Dat antwoordde Renkema vanavond op een verzoek van PvdA-voorman Lulofs. Het voorstel van de sociaaldemocraat kreeg voldoende bijval, onder meer van WG en CDA. Alleen de VVD pruttelde: 'Wie gaat dat betalen?' Renkema wil niettemin wel pogingen ondernemen, maar ze heeft er een hard hoofd in. 

Alle activiteiten waren tot 2007 planologisch in het bestemmingsplan geregeld, maar in dat jaar werd een deel van de bestaande activiteiten per abuis buiten het nieuwe bestemmingsplan gelaten. Het Landhuis kreeg toen de bestemming Horeca met de aanduiding Hotel, teneinde expliciet tot uitdrukking te brengen dat ter plaatse binnen de horecabestemming ook een hotel is toegestaan. De rechtbank bepaalde in 2008 evenwel dat door het ontbreken van het tussenvoegsel 'en' er alleen een hotel mogelijk is. De gemeenteraad besloot dit te repareren, maar de Raad van State heeft dat besluit in 2012 vernietigd. In overleg met de uitbatende familie Oolderink en de buren is onderzocht op welke wijze het sinds jaar en dag bestendige gebruik alsnog op een verantwoorde manier in een nieuw bestemmingsplan kan worden vastgelegd. Vanuit de buurt waren de reacties positief.  En zo kwam het goed, al vindt de gemeenteraad nu dat er eigenlijk een compensatie op de plaats is.

In de huiidige planregels is een duidelijke samenhang opgenomen tussen de exploitatie van het hotel en de uitvoering van de overige activiteiten. Concreet betekent dit dat de familie Oolderink alleen zactiviteiten kan houden zolang het de eigenaar/exploitant het hotel blijft exploiteren. Tot en met de bestemming ‘horeca’ strijdig gebruik wordt gerekend het gebruik van gronden voor horeca-doeleinden zonder het in gebruik zijn van het hotel. Daarmee is het geregeld dat de hotelexploitatie de hoofdactiviteit is en blijft, zonder dat de onderlinge verhoudingen juridisch zijn vastgelegd.

 

Deel dit nieuws!