De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad van Almelo wil Langius weer aan tand voelen over Kolkschool

Raad van Almelo wil Langius weer aan tand voelen over Kolkschool

ALMELO - De gemeenteraad van Almelo houdt veel vragen over transacties van grond en goed, inzonderheid woningbouwkavels en de monumentale Kolkschool. De raad kwam afgelopen jaar frontaal in aanvaring met het college van burgemeester en wethouders over grond en geld. De ondertoon was dat geregeld met twee maten wordt gemeten. Dit verwijt verwierp wethouder Langius pertinent, maar niet altijd voor iedereen even overtuigend, want dan mag eenieder voor de wet gelijk zijn, in Almelo is volgens met name de oppositiepartijen de een soms wat meer gelijk dan de ander.

Langius legde de procedure nog eens uit en kwam tot de conclusie dat er weinig misgegaan is, ofschoon er wel dingen beter hadden gekund, maar dat is volgens hem altijd zo. Hij stelde dat uit onderzoek door KPMG, dat een ton kostte, blijkt dat geen grote fouten zijn gemaakt, bestuurlijk noch ambtelijk. Dat was met zoveel woorden ook de conclusie van burgemeester Gerritsen, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor de ambtelijke (re)organisatie. Er leeft in de gemeenteraad, zo bleek, pittige kritiek op de gang der dingen. Zo refereerden de fractievoorzitters Kampman van LAS en Wiertz van D66 aan een Rekenkameronderzoek naar de ambtele organisatie van een paar jaar geleden. Ze wilden weten wat daarvan geleerd is. Gerritsen gaf geen direct antwoord, maar stelde wel vast dat de gemeente met haar werkwijze van ver moest komen, repte over ‘kinderziektes en heroriëntatie’.

De burgemeester benadrukte dat de integriteit van de ambtenaren boven elke twijfel is verheven. Inhoudelijk werd duidelijk Langius vasthoudt aan de verkoop van de monumentale Kolkschool aan het bedrijf Kloos2 dat er riante appartementen in wil bouwen. Bij een minderheid speelt het sentiment van de lokaal-culturele organisatie (en huidige gebruiker) Paco Plumtrek, die er al een aantal jaren activiteiten houdt, met name concerten. Ook speelt met name op dit dossier een rol dat er ambtelijk mailcontact was met de andere kandidaat-koper Kloos2. Een ‘goed verstaander’ kan volgens Langius  bevroeden dat het college vasthoudt aan het voornemen tot verkoop aan Kloos2. Hij zei ook dat het college dit besluit op zeer korte termijn neemt. In het debat dat daarover in de gemeenteraad nogmaals zal worden gevoerd zullen alle argumenten weer voorbij komen, waarbij VVD, CDA, ChristenUnie en uiteindelijk ook (hun coalitiepartner) LAS uiteindelijk voet bij stuk houden.

 

 

Deel dit nieuws!