De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad van State oordeelt over beschermwaardigheid Esch Tubbergen

Raad van State oordeelt over beschermwaardigheid Esch Tubbergen

TUBBERGEN - Een aantal omwonenden probeert de bouw van woningen op De Esch in Tubbergen, waarvoor de gemeente het sein op groen zette, te voorkómen en heeft zich daartoe tot de Raad van State gewend. De bouwvergunningen voor de eerste drie huizen zijn al verstrekt en het bouwbedrijf Steggink uit Reutum staat reeds in de startblokken. Er is in het plan ruimte voor de bouw van 51 woningen. Eerder lag er een kleinschaliger plan voor de bouw van supermarkt.

De bezwaarden wijzen erop dat de wijk veel groter wordt dan de oppervlakte van het voormalige tuincentrum op De Esch tegenover het standbeeld van de priester/politicus Schaepman, wat strijdig zou zijn met het beleid van de provincie Overijssel. De kans bestaat de Raad van State niet geheel, maar wel deels aan de bezwaren tegemoet komt, namelijk voor een paardenweiland, waar de verrijzenis van huizen op gespannen voet zou staan met Overijsselse ‘essenbeleid’.  Als de Raad van State daarin meegaat, vervalt in elk geval de bouw van veertien woningen. Het gemeentebestuur staat op het standpunt dat het ‘stedelijk’ gebied betreft, ook al gaat het om een es met stuwwallen. Volgens de bezwaarden is het natuurhistorisch bezien 'beschermd gebied’.

De gemeente heeft bij monde van toen nog wethouder De Witte, nu gedeputeerde van Overijssel, laten weten dat de bouw van de woningen urgent is om jongeren de gelegenheid te bieden in Tubbergen te blijven wonen. Daar stellen de protestmakers tegenover dat huizen die in prijs van een kwart miljoen tot drie ton nou niet bepaald in de categorie ‘starters’ vallen.

Deel dit nieuws!