De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Noordflank van regio, de rand van Twente, ontbeert zonne-energie

Noordflank van regio, de rand van Twente, ontbeert zonne-energie

VRIEZENVEEN/VROOMSHOOP – De dorpen Vriezenveen en Vroomshoop op de noordflank van Twente (gemeente Twenterand), liggen net buiten het gebied waar het hoogspanningsnet genoeg power heeft om ‘duurzame energie’ van met name zonneparken in bedrijven en woningen te krijgen. Dat stellen de netwerkbedrijven Tennet en Enexis die het beheer respectievelijk de distributie van elektriciteit verzorgen. Vanmiddag vond een spoedvergadering plaats.

Ondertussen heeft directeur (CEO) Vermaat van de Enexis Groep recent laten weten binnenkort terug te treden. Zijn verdiensten voor het bedrijf worden overigens luid geprezen. Er staan wel fikse investeringen in uitbreiding en versterking van het netwerk op stapel, maar een probleem voor Twenterand is dat het ook bij de toedeling de rand van Twente is. En de rand van Drenthe. Een soort niemandsland. Tekenend is dat het zonnepark Oosterweilanden in Vriezenveen zelfs geen duurzame energie kan leveren, maar het op spuugafstand gelegen zonnepark De Aa in Almelo wel.

Twente is één van de regio’s die in opdracht van de rijksoverheid aan een Regionale Energie Strategie (RES) werken, waarbij ook Enexis trouwens betrokken is. Het moet uiteindelijk leiden tot het halen van de doelen van het Nationaal Klimaatakkoord. In het bijzonder gaat het om de Twentse bijdrage aan de grootschalige opwekking van hernieuwbare energie op land (elektriciteit) en de verduurzaming van de gebouwde omgeving (warmtetransitie). De voorzitter van RES Twente is trouwens wethouder Van Abbema van de gemeente Twenterand, dat dan weer wel.

Van Abbema kwam in haar eigen gemeente Twenterand behoorlijk onder vuur te liggen toen het zonnepark Oosterweilanden na de voltooiing van de aanleg niet kon leveren vanwege de gebrekkige netcapaciteit (zeg maar de snoertjes, de poertjes, de buizen en de stekkers) van Enexis. Er is volgens Van Abbema in Twente ondanks alles een intensieve samenwerking tussen de gemeenten, met de bedoeling in juni 2020 een definitief bod te doen aan de rijksoverheid voor de Twentse aan de nationale klimaatdoelen. Dat wordt volgens de gemeenten nog een Tour de Force.

Deel dit nieuws!