De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Parochianen van Mariakerk in Enschede nemen afscheid van gebouw

Parochianen van Mariakerk in Enschede nemen afscheid van gebouw

ENSCHEDE – Het gebouw is al drie jaar aan de eredienst onttrokken en verkocht, er zal toch bedrijvigheid blijven in de Mariakerk aan de Deurningerstraat te Enschede, want het wordt een bedrijvencomplex. Er is vandaag door beminde gelovigen afscheid genomen van de het gewezen godshuis, dat trouwens de skyline van Enschede-West en Noord blijft tekenen, want vanwege zijn stedenbouwkundige kenmerken een gemeentelijk monument is.

De kerk verrees in 1926 naar een ontwerp van de faamrijke Haagse architect Stuyt. De aanpalende pastorie, gebouwd naar een ontwerp van architect Rugter uit Bussum, is eveneens een gemeentelijk monument.  Na ruim negentig jaar dienst te hebben gedaan was sluiting vanwege de secularisatie onafwendbaar. Even leek het erop dat de Syrisch Orthodoxe Kerk  het gebouw zou kopen, maar dat ketste af. Het orgel krijgt wel een nieuwe bestemming, in een kerk in Polen.

Eerder zijn in Enschede de Verrijzeniskerk, de Ariënskerk en de Pauluskerk aan de eredienst onttrokken. Er zijn nog drie rooms-katholieke kerken in Enschede voor de gemeenschap der heiligen: de Jacobus in het stadscentum, de Jozef aan de Oldenzaalsestraat en de Sint Jan aan de Haaksbergerstraat., drie minumentale gebouwen in Centrum, in Noord en in Zuid.

Deel dit nieuws!