De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Van Wakeren, wethouder Hengelo, wil scoren met beelden Roelofs

Van Wakeren, wethouder Hengelo, wil scoren met beelden Roelofs

HENGELO – Als het aan wethouder Van Wakeren van Hengelo ligt krijgt de stad een buitenpodium voor beeldende kunst. Hij denkt, zo heeft de schepen de gemeenteraad laten weten in eerste instantie te denken aan het tentoonstellen van een groep beelden van de in Hengelo geboren wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs. De wethouder, die de subsidiëring van enkele stedelijke kunstinitiatieven beëindigde, denkt dat de stad hiermee duchtig de trom kan roeren, inhoudelijk en publicitair.

Van Wakeren ziet een podium voor beeldende kunst  op de Markt in Hengelo ook als een alternatief voor het gesneefde plan een nieuw Hijschgebouw te laten optrekken met economische en culturele functies. Dat bleek uiteindelijk te weinig maatschappelijk draagvlak te hebben en – bovendien – onbetaalbaar te zijn in de exploitatie. De wethouder ziet in een kunstpodium een mogelijkheid tot ‘verbinding met publieksactiviteiten in binnenstad’.

Naar het oordeel van Van Wakeren, die zich nadrukkelijk had laten bijpraten of zich duchtig ingelezen had is de geboren Hengelose kunstenaar de Escher van onze tijd, verbinder van wiskunde en cultuur, die in het spoor treedt van Escher en Da Vinci. Roelofs werkt veel vanuit China en exposeerde op veel plaatsen in de wereld, waaronder het Museum Escher in het Paleis in Den Haag en met een groep beelden in de openbare ruimte in Barcelona. Het moet volgens Van Wakeren geweldig zijn zulke (groepen van) beelden op een kunstpodium te exposeren in het centrum van Hengelo.

De gemeente Hengelo wil het kunstbezit laten catalogiseren en herijken en ze wil de subsidiëring van HeaArtGallery zoals bekend stoppen, deelde de wethouder de gemeenteraad recent mee. De laatste expositie in de galerie aan de Drienerstraat was de tentoonstelling 'Structuren' met werk van...Rinus Roelofs. Bestaat toeval of heeft alles een betekenis: de expositie werd geopend door Van Wakeren.

 

 

 

Deel dit nieuws!