De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Strijd om Soweco lijkt nog niet gestreden door financiële implicaties

Strijd om Soweco lijkt nog niet gestreden door financiële implicaties

ALMELO - Het lijkt onafwendbaar dat de gemeenschappelijke regeling Soweco ten einde loopt, want van de zes deelnemende gemeenten is Almelo vastbesloten uit te treden en gaven Hellendoorn en Rijsse-Holten al eerder aan te willen uittreden zodra de gelegenheid zich zou voordoen. Dat lijkt nu het geval. Er blijft dan een SW-bedrijf over dat de vorm van een naamloze vennootschap heeft.

Bij een ontbinding van de regeling dienen de gemeenten zogenoemde frictiekosten te betalen. Eerder gaf bestuursvoorzitter Maathuis (wethouder te Almelo) aan dat de opbrengst van de verkoop van de activa van Soweco (zeg maar de gebouwen, gronden en andere bezittingen) daarin goeddeels zou kunnen voorzien. Hij zag over het hoofd dat dit algemene instemming van de gemeenten vereist. Of zulks mogelijk is moet nog blijken, want de gemeenten Tubbergen, Twenterand en Wierden lijken niet te willen uittreden, als behoud van de NV in afgeslankte vorm financieel draagbaar is.

Een mogelijkheid zou zijn aansluiting bij een ander SW-bedrijf te zoeken, waarbij SWB Midden Twente en Larcom NoordOost worden genoemd. Ook zijn er mogelijkheden door in te haken op initiatieven die aan de orde zijn in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die nog deze maand met denkrichtingen komt voor een nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling terzake 'nieuw beschut werk'. In de eerste helft van volgend jaar moeten daartoe voorstellen aan de gemeenten worden voorgelegd.

Het bestuur van de VNG vraagt de gemeenten ruimte om met betrokken partijen voorstellen uit te werken voor een arbeidsvoorwaardenregeling beschut werk en de landelijke banenafspraak. De Kamer Inclusieve Arbeid (KIA) van de VNG wil die ruimte gebruiken om uitgewerkte voorstellen – indien haalbaar voor de zomer van 2020 – aan de gemeenten voor te leggen.

 

 

Deel dit nieuws!