De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CDVI

Meer dan van het beeld ben ik van het woord. Meer specifiek van het woord naar Exodus 32. Ik heb nooit een televisietoestel in mijn huis gehad, wel radiotoestellen, vele tegelijk zelfs, cassetterecorders idem dito en zelfs - ouwe man - bandrecorders. Ik houd van radio, van Joost den Draaijer G.B.J. Hilterman, Wim Noordhoek, Cor Galis. De magie van de Radiomannen! Zelf heb ik ook vele jaren radio gemaakt. Veel mooier om te doen, zeg ik uit ervaring, dan televisie, minder vertoon.

Echte radiomakers herken je aan passie en plezier in de stem. Frits Spits is nu de nummer één, al een hele poos paart hij vakkundigheid aan vakmanschap. Het eerste betreft de kennis van zaken, het tweede de kunst van het radiomaken. En hij is ongemeen aardig, die Spits. Weet ik op basis van drie ervaringen. Na de vuurwerkramp in Enschede kwam ik geregeld in zijn programma tussen de middag. Het was dus van na zijn succes met de Avondspits. Ik kende hem niet, dat programma evenmin, maar het ging heel gemoedelijk, zonder dikdoenerij. Wat is er gebeurd en hoe dat te duiden? Punt. 

Bij een feestelijkheid vanwege iets met Willem Wilmink in de Grote Kerk te Enschede was Frits Spits één van de gasten. Hij hield een toespraak, ik vroeg of ik die kon krijgen om af te drukken in de Roskam, dat was geen probleem, waarna we - na afloop van de bijeenkomst in de kerk - bij Het Bolwerk afspraken maakten en over journalistiek kletsmeijerden. En nu presenteert Frits Spits de Taalstaat, een ochtendprogramma over taal. Van de avond via de middag naar de ochtend, dat is een spits met de punt naar beneden. En uitgekomen bij de essentie - taal als begin van alles.

 

  

 

Deel dit nieuws!