De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Turkse culturele verenigingen kopen hun huurpanden in Almelo aan

Turkse culturele verenigingen kopen hun huurpanden in Almelo aan

ALMELO – De gemeente Almelo heeft overeenstemming  bereikt met de Turkse verengingen Atatürk en CVTIJ over een huurkoopovereenkomst. De gemeente ziet voorshands geen mogelijkheden om tot een soortgelijke constructie te komen terzake het gebouw van de Molukse stichting Akar Bahar, hoewel de gemeenteraad het college hiertoe bij motie opriep.

Het pand aan de Jan Steenstraat waarin de CVTIJ haar activiteiten houdt aan en het pand aan de Zwaluwenstraat waar Atatürk zetelt vallen deze verenigingen ten deel onder de voorwaarden die in de gesloten huurkoopovereenkomst zijn vastgelegd. De verenigingen betalen tien procent van de waarde aan en het resterende bedrag in maandelijkse termijnen. Ze worden economisch eigenaar en na ontvangst laatste termijn ook juridisch eigenaar. 

De aanleiding is dat het gemeentebestuur wil bezuinigen op de accommodaties ter stede, in dit geval langs de weg van de geleidelijkheid. Het uitgangspunt is multifunctioneel gebruik van de gebouwen. Jaren geleden al besloot de gemeenteraad te onderzoeken of de zogenoemde zelforganisaties tegen nader te bepalen voorwaarden het jaarlijks onderhoud kunnen uitvoeren.

De overdracht van panden leidt tot vermindering van beheer- en veiligheidsrisico’s en daarenboven zullen de eigendomslasten vervallen. Indien de verenigingen niet meer kunnen voldoen aan hun betalingsverplichting, dan wordt de huurkoopovereenkomst beëindigd en vervalt het eigendom van het pand weer terug aan de gemeente Almelo.

Deel dit nieuws!