De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Strijd voor goed welzijn en gezond wonen Hengelo en Westerhaar

Strijd voor goed welzijn en gezond wonen Hengelo en Westerhaar

HENGELO/WESTERHAAR - Ruim tachtig procent der huurders van woningen in de Hengelose volkswijk De Nijverheid is tegen de sloopplannen van de woningcorporatie Welbions. Dat blijkt uit een enquête die met steun van de SP is gehouden. De uitkomsten zijn vandaag is aangeboden. Het gaat om 107 woningen aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Krabbenbosweg en Wilderinkstraat.

De bewoners/huurders spreken over ‘een onzalig plan’ en willen renovatie van de huizen en het behoud van het karakter van de wijk, van  oorsprong een arbeidersbuurt. Dat kan volgens het opgerichte buurtactiecomité, want woordvoerder Kerstens zegt dat de huurders daar al tientallen jaren huur voor hebben betaald. ‘Die huur is niet betaald om onze huizen te slopen en er woningen te bouwen waar wij niet meer kunnen wonen.’ De huidige huurprijs van 350 tot 500 euro is volgens de bewoners nog op te brengen.’ Ze denken dat ze weg moeten vanwege nieuwbouw van zonder gasaansluitingen. Kerstens: ‘Prachtig zo’n project, maar wij willen gewoon simpele verbeteringen als een nieuwe keuken en isolatie van onze woningen. Dat hoeft niet met driedubbel glas. Voor ons zijn simpele maatregelen tegen vocht en tocht voldoende. Wij gaan niet wonen in gasloze huizen, omdat we daar alleen maar voor veel hogere huren dan 450 euro per maand in kunnen wonen.’

In het dorp Westerhaar( Twenterand) behoort, speelt een soortgelijke kwestie. De corporatie Mijande Wonen wil in de Oale Bouw complete nieuwbouw, maar dat gebeurt volgens de bewoners tegen alle afspraken in en met een huur die van 450 euro naar 720 euro in de maand stijgt, voor woningen die niet corresponderen met de woonwensen. Ook zouden net als in Hengelo de nieuwe woningen gasloos worden, maar dat heeft voor de bewoners geen prioriteit. Volgens wethouder Harmsen van Wonen zou Mijande ten eerste met de bewoners op individueel niveau afspraken moeten maken teneinde maatwerk  te leveren en ten tweede de leegstaande en dichtgetimmerde woningen zo snel mogelijk laten slopen. ‘De eerste stap is de sloop en Mijande heeft mij beloofd dat proces snel in gang te zetten.’ Harmsen wil ook met directeur Maatman van Mijande bij bewoners op de koffie komen, liefst letterlijk, om te horen wat er leeft en beeft terzake veiligheid en de leefbaarheid der bewoners.

Deel dit nieuws!