De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • College in Borne draait en ziet alsnog af van Rondweg over es Zenderen

College in Borne draait en ziet alsnog af van Rondweg over es Zenderen

ZENDEREN/BORNE – Het ziet ernaar uit dat de ingetekende rondweg van Zenderen naar Borne er nooit komt. Het college van burgemeester en wethouders tendeert, gesteund door de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu, ernaar om alsnog het door inwoners van het kerkdorp  en de oppositie gedragen alternatief van een A1-variant te omarmen: veilig met maatschappelijk draagvlak. Het betreft een tracé dat niet tussen  Borne en Zenderen begint, maar al benoorden Zenderen, met aansluiting op het knooppunt Azelo/Buren, waar een reconstructie is voorzien vanwege de A1-verbreding. Vanaf de afslag kan het verkeer dan naar de Bornerbroeksestraat en verder naar Borne én Zenderen.

Formeel laat het college weten de voorbereidingen voor de zo lang gekoesterde aanleg van de rondweg over de landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle Zenderense Es, ook wel de Verbindingsweg genoemd, voorlopig te temporiseren. Het is voorzichtigheid troef aan het Dorsetplein in Borne, want terugtrekkende bewegingen geschieden doorgaans omfloerst. De zo lang gekoesterde weg zou via een tunnel onder de spoorlijn Almelo-Hengelo op de Oonksweg aansluiten. Het zou de gemeente Borne miljoenen kosten. Dat was lang geen probleem, maar (ook) in Borne dreigen momenteel grote tekorten. Dat speelt mee bij de standpuntwijziging van het college. 

De 'draai' van het college heeft naar het zich laat aanzien veel te maken met de financiële sores van de gemeente, want voor kort was het college vastbesloten om ongeacht de kosten de rondweg over de es aan te leggen, ondanks fel verzet van heel Zenderen, waar nu al dagelijks files staan die naar de vrees der bevolking alleen maar langer worden bij aanleg van de Verbindingsweg waar de gemeente zo lang aan vasthield. Ook de verenigde oppositie in de Bornse raadszaal was dar van meet af aan fel tegen, met name vanwege de torenhoge kosten, oplopend tot negen miljoen. Het idee van een aansluiting op de A1/A35 stamt trouwens uit Zenderen, doch werd in Borne lang niet serieus genomen. De provincie Overijssel schaart zich er nu achter, de rijksoverheid in het kader van de A1-verbreding eveneens en het Bornse college nu ook, schoorvoetend met de nodige mitsen en maren.

Deel dit nieuws!