De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CDII

Wie herinnert zich het geheugen nog? Het is onze grootste bescherming, want zonder geheugen zouden we nog meer dan nu al een prooi zijn van toeval. in groot verband zijn we dat natuurlijk toch, maar dankzij het geheugen weten we uit in onze kop opgeslagen kennis vaak felloos wat we wel of juist niet willen of moeten doen. Aanvaringen zijn ervaringen.

Door een ongelukje kan iemand het geheugen verkiezen. Als jou dat gebeurt ben je nog niet jarig. Je weet niet eens meer welke datum het is, laat staan dat je weet welke op welke dag jouw verjaardag valt. Ik heb een man gekend uit L. die niet meer wist dat hij daar wethouder was geweest en een man uit A. die geen idee had dat hij daar prominent sigarenmaker was. En een vrouw uit O. die van haar man, zoon en schoondochter een baby kreeg te zien, haar eerste kleinkind, maar er geen enkel idee bij had, laat staan gevoel, zich afkeerde en weg rostoelde.

Mijn geheugen is nog redellijk op orde, denk ik tenminste, al is het natuurlijk wel zo dat ik niet meer weet wat ik vergeten kan zijn. Bovendien: als ik drie dingen wil doen denk ik na het tweede wel eens: wat was nou het derde? En daar had ik vijf jaar geleden geen last van. Hoewel, enig chaotisch handelen was me nooit vreemd, meen ik me te herinneren.

 

 

Deel dit nieuws!