De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Dinkelland in Twente witte raaf tussen lasten verhogende gemeenten

Dinkelland in Twente witte raaf tussen lasten verhogende gemeenten

DENEKAMP – De gemeente Dinkelland heeft, zeker in Twents perspectief, geen centje pijn in de begroting voor volgend jaar en het meerjarig financieel perspectief. Waar niet alleen de steden, met name Almelo en Enschede, met oplopende miljoenentekorten worstelen, maar ook plattelandsgemeenten als Hellendoorn en Haaksbergen, daar laat het college van burgemeester en wethouders in Dinkelland weten een tekort van 130.000 euro te begroten, wat werkendeweg op te vangen zou zijn.

De lastendruk verzwaart niet noemenswaardig in Dinkelland, de onroerendzaakbelasting stijgt slechts met de inflatiecorrectie. Ter vergelijking: de colleges van Hellendoorn en Haaksbergen willen de onroerendzaakbelasting met zo’n 25 procent verhogen. Voor een belangrijk houdt dat verband met de geplande nieuwbouw van de middelbare scholen Het Assink in Haaksbergen en Reggesteyn in Nijverdal.

Het college in Dinkelland ziet kans zonder fiscale repercussies voor de inwoners zes ton vrij te spelen voor investeringen in het zwembad De Kuiperberg te Ootmarsum. Weliswaar komt Dinkelland net als andere gemeenten vet tekort aan de rijksbijdrage voor jeugdzorg/ondersteuning, zo’n 1,8 miljoen euro, maar volgens wethouder Blokhuis van Financiën kan dat worden weggewerkt met efficiencymaatregelen, bezuinigingen op  de eigen organisatie en het verminderen van het onderhoud van wegen en groen plus het afstoten van gemeentelijk vastgoed. Ook zal de gemeenteraad van Dinkelland zelf financiële ruimte moeten maken als er een meerderheid is voor wensen die geld gaan kosten.

 

Deel dit nieuws!