De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Opheffing Soweco; als alle zes de gemeenten doelgroep zelf opvangen

Opheffing Soweco; als alle zes de gemeenten doelgroep zelf opvangen

VRIEZENVEEN – Het doek valt voor de sociale werkvoorziening Soweco, maar elk der zes gemeenten in de regio Almelo zal proberen de huidige SW-medewerkers aan het werk te houden. Dat werd vanochtend conform de verwachting in het gemeentehuis te Vriezenveen meegedeeld door de Soweco-bestuurders Maathuis en Van Abbema die wethouder zijn van respectievelijk de gemeente Almelo en de gemeente Twenterand. Ze waren ook de voortrekkers van de opheffing nadat een paar jaar geleden al Hellendoorn en Rijssen-Holten aangaven te willen uittreden, maar die zagen er toen vanaf vanwege de torenhoge frictiekosten. Het is wel zo dat als één gemeente 'nee' zegt de ontmanteling  van het bedrijf in 2021 niet doorgaat.

De opheffing van Soweco vindt plaats in het jaar van het vijftigjarig bestaan van de Gemeenschappelijke Regeling waartoe behalve de vier al genoemde gemeenten ook Tubbergen en Wierden behoren. Enige gemeenten achten de constructie van Soweco niet meer van deze tijd waarin de Participatiewet veel mogelijkheden biedt om ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ bij lokale bedrijven een baan aan te bieden, bijvoorbeeld in het groenonderhoud. Bovendien neemt de ‘instroom’ af en bouwt het ministerie de rijksbijdrage al jaren af.

De bedoeling is dat de zes gemeenten proberen de huidige SW-mensen het werk te laten behouden dat ze nu doen, maar garanties zeggen de wethouders niet te kunnen geven. Formeel moet elke gemeenteraad  van het samenwerkingsverband nog instemmen met de ontmanteling van Soweco; de raadsleden werden trouwens gisteravond al geïnformeerd over wat ze feitelijk al een geruime tijd wisten. Het moet wél allen voor één en één voor allen zijn.

Deel dit nieuws!