De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Plan om van monumentaal oud kerkhof Rijssen begraafpark te maken

Plan om van monumentaal oud kerkhof Rijssen begraafpark te maken

RIJSSEN – De gemeente Rijssen-Holten heeft een plan gemaakt voor instandhouding en ontwikkeling van beschermde begraafplaatsen met het oog op de oude dodenaker aan de Lentfertsweg. Het betreft een rijksmonument met uit dien hoofde al een beschermde status. Het college van burgemeester en wethouders wil er een begraafpark van maken, met mogelijkheden voor contemplatie, verpozing en wandeling. Ook zouden er zuilen kunnen komen met de mogelijkheid er beelden op te plaatsen die het cultuurhistorische karakter wellicht kunnen versterken.

Onder de huidige beschermde status valt de aanleg, de omringende muur en het ijzeren toegangshek met hekpijlers, de houten grafgedenktekens en de familiegraven Ter Horst, inclusief graftuin. De overige afzonderlijke graven vallen niet onder de bescherming, evenmin het voormalige lijkenhuisje. De oude dodenakker, de muur en het naastgelegen voormalige lijkenhuisje zijn in eigendom van de gemeente. Er zijn behalve telgen uit textielgeslacht Ter Horst tal van bekende Rijssenaren ter aarde besteld, en weledelen benevens kunstenaars als Belcampo.

Het doel van het college is de cultuurhistorische waarden van de begraafplaats in stand te houden en het verval van kerkhof  en van grafmonumenten voor langere tijd te vertragen. Ook zou het een rustiek park moeten worden voor de stedelijke bevolking. Ter ontzenuwing van opmerkingen van VVD-raadslid Van den Berg stelde wethouder Cornelissen er geen reden is te vrezen voor een kermis. Daarenboven is er toezicht en gaan de toegangspoorten des avonds dicht.

Deel dit nieuws!