De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Nouryon denkt bij zoutwinning in Haaksbergen aan alternatief voor diesel

Nouryon denkt bij zoutwinning in Haaksbergen aan alternatief voor diesel

HAAKSBERGEN/HENGELO – Het  mijnbouwbedrijf Nouryon, het voormalige AkzoNobel, denkt op afzienbare termijn, denkelijk volgend jaar, uiterlijk in 2021, te beginnen met de zoutwinning in Haaksbergen. Dat wil het concern op maatschappelijk aanvaarde en voor mens en milieu veilige wijze doen. Om die reden is het streven om in de ondergrond een synthetische olie als alternatief voor diesel te gebruiken. Dat deelde directeur Van de Winkel vanmiddag mee op een symposium van het bedrijf en zijn transportpartner Bolk over het delven en vervoeren van het zoutend zout, waarvan de winning uit de Twentse bodem exact 101 jaar geleden een aanvang nam.

Voor de continuïteit van de zoutproductie zijn nieuwe boorplekken noodzakelijk nu bestaande putten hun dienst hebben bewezen en er deswege vervangende nodig zijn. Dat gebeurt benoorden Haaksbergen. Dit geschiedt trouwens ook in nauw overleg met het Staatstoezicht op de Mijnen, dat een straf tempo verordonneert.

Nouryon gaat op de vervangende locaties synthetische olie op plantaardige basis gebruiken als buffer in de ondergrond teneinde te voorkómen dat zoutcavernes instorten. De olie zou milieuvriendelijker zijn dan de diesel die nu ondergronds is opgeslagen. En al plaatst Van de Winkel daar zo zijn vraagtekens bij, er is hem veel gelegen aan maatschappelijk draagvlak en dat creëert hij op deze wijze. Onder het gehoor van Van de Winkel bevond zich ook het in Twekkelo woonachtige raadslid Van Dijk van D66 in Enschede dat recent hoog van toren blies over gebruik en opslag van diesel. Hij mengde zich niet in de discussie, maar zei desgevraagd wél dat het symposium hem bekoorde.

Deel dit nieuws!