De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Kunstmestlobby stuwende kracht achter mestbeperking 'op de boer'

Kunstmestlobby stuwende kracht achter mestbeperking 'op de boer'

BORNE – Er moet paal en perk worden gesteld aan de invloed van de kunstmestindustrie op het boerenleven en de overheid dient een rem te zetten op de betutteling en de controle. Dat stelde VVD-europarlementariër Huitema vandaag in Het Onderhoud bij Radio Oost. Er zou minder over en meer met de boeren moeten worden gesproken, zei hij in een gesprek met de Overijsselse voorzitter Kloosterboer van Team Agro NL.

Huitema is behalve lid van het Europees Parlement ook melkveehouder, net als zijn vader. Hij studeerde aan de Universiteit Wageningen en behaalde een Mastergraad in de Dierwetenschappen. Hij wil een politieke discussie op gang brengen over de gewassenteelt en de veehouderij, met de bedoeling de positie van de boer en de prijs te verbeteren. Er worden nu alleen oekazes uitgevaardigd. Beter zou volgens Huitema zijn vertrouwen te geven en te sturen op resultaat. Als voorbeeld noemt Huitema de alom gepredikte biodiversiteit.

In dat verband is volgens Huitema én Kloosterboer het injecteren van (ook) dierlijke mest in bodem van belang, want louter contraproductief, want het betekent ten eerste veel gesleep vanwege het afvoeren en vergisten van mest met alle verkeersbewegingen van dien en ten tweede een toename van het gebruik en de afhankelijkheid van kunstmest. Hij stelt dat de kunstmestlobby de stuwende kracht achter de nitraatrichtlijn is.

Deel dit nieuws!