De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad in Haaksbergen wacht - weer - moeilijk debat over Kulturhus

Raad in Haaksbergen wacht - weer - moeilijk debat over Kulturhus

HAAKSBERGEN – De gemeenteraad van Haaksbergen dient dit najaar aan te geven welke kant het uit moet met het Kulturhus, waarin begrepen het theater De Kappen en de Bibliotheek. Dat kan leiden tot een gehele of gedeeltelijke ontmanteling van het geheel of onderdelen, waarbij  het schrappen van het theaterprogramma de meest reële optie lijkt.

Het college van burgemeester en wethouders constateert grote gebreken, in de inhoudelijke én financiële verantwoording, die niet zouden voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld aan gesubsidieerde instellingen. Zo wil het college een concreet verslag van de activiteiten over afgelopen jaar, met een vergelijking tussen de beoogde en de gerealiseerde doelstellingen en een toelichting, inclusief een verklaring voor de discrepanties. Ook eist het college een exploitatieoverzicht van de baten en lasten en een opgemaakte balans op de laatste dag van de subsidieperiode en een schriftelijke verklaring van een accountant.

Er is al jaren sprake van financiële problemen, met huurachterstanden en begrotingstekorten. De gemeenteraad probeert al jaren grip te krijgen op de handel en wandel van de activiteiten in het Kulturhus, onder meer door met budgetten voor (eerder) welzijns-, educatie- en trajectactiviteiten te schuiven. Daarbij stelde directeur Mebelder dat de bezuinigingen te fors zijn om aan de taakstellingen te kunnen voldoen. De gemeente kan volgens haar niet de helft van de subsidie schrappen zonder aan te geven welk aanbod kan worden geskipt.

Deel dit nieuws!