De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Letterzetter vreet zich een weg door Twentse bossen met fijnsparren

Letterzetter vreet zich een weg door Twentse bossen met fijnsparren

BORBERBROEK/HAARLE – In het Nijreesbos en het Tusveld zijn honderden bomen geveld vanwege aantasting door de letterzetter. Dat is een kleine kever die in de Twentse bossen minstens zoveel schade aanricht als de eikenprocessierups, al heet het keverrestaurant geen eik, maar fijnspar. Ook op de Heuvelrug bij Haarle en Nijverdal slaan ze massaal toe.

Niet alleen in de Twentse bossen staan de spreekwoordelijke graanschuren voor de letterzetter, in heel West-Europa rukt het beestje op, wat zich vooral manifesteert in kaalslag doordat natuurbeheerders ervoor kiezen gebieden met aangetaste bomen alle exemplaren kappen. Dat is ook een economisch probleem daar de bossen ook de commerciële houtproductie.

Op de Sallandse Heuvelrug zijn het vooral de waarden van natuur en recreatie die tellen. Er zijn daar al honderden bomen tegen de vlakte gegaan, vaak spontaan, want kapot gevreten, maar ook vaak gekapt, want het  is behalve een aantasting van bos en beemd ook een gevaar voor wandelaars, hardlopers en (cross) fietsers vanwege omvallende fijnsparren.

Deel dit nieuws!