De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Proeftuin van Mineral Valley Twente naar een vanggewas in snijmais

Proeftuin van Mineral Valley Twente naar een vanggewas in snijmais

010819 GOOR – Onder de vlag van het project Mineral Valley Twente komt er een nieuwe proeftuin die gericht zal zijn op het verbouwen van een vanggewas in snijmais, met de bedoeling om de uitspoeling van meststoffen uit de grond te voorkomen. De initiatiefnemers van Mineral Valley zien een vanggewas vooral als een groenbemester die kan bijdragen aan de vitaliteit en vruchtbaarheid van de bodem. 

Er leven veel vragen bij boeren over het juiste zaaimoment en welke soort, of eventueel mengsel, het meest geschikt is na de maisoogst of als onderzaai/bijzaai? Ook over het vernietigen van het vanggewas bestaan veel theorieën. Mineral Valley Twente beoogt met een groep van minimaal acht snijmaistelers aan de slag te gaan om praktijktoepassingen te vergelijken. 

In de proeftuin bepalen de deelnemers zelf welke proeven of testen ze gaan uitvoeren. Dat kan een onderzoek zijn naar het effect van het beweiden van een groenbemester met schapen, het telen van een bloemenrijk nagewas, het inzetten van een mengsel met klaver of het ‘doorzaaien’ van het onderzaairesultaat.  Naast het doel om het resultaat van het vanggewas te optimaliseren zal worden bekeken naar de beste strategie om een vanggewas onder te werken.

Mineral Valley Twente krijgt steun van de provincie Overijssel, de Regio Twente en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.  Andere proeftuinen zijn in volle gang, zo’n twintig in getal, onder meer over precisielandbouw, het gebruik van compost, de werking van micro-organismen in de bodem, mest en maaisel, het gebruik van de dunne fractie varkensmest als vervanger voor kunstmest en meten van bodemgezondheid.

Deel dit nieuws!