De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Grote Brand zet Vriezenveen weer in lichterlaaie, nu schadevrii

Grote Brand zet Vriezenveen weer in lichterlaaie, nu schadevrii

VRIEZENVEEN -  Het streven is eind dit jaar de theaterproductie 'De Grote Brand' in Vriezenveen van stapel te laten lopen. Het zal een productie worden van theater met elementen van musical en cinema. Voor een deel bestaat het artistieke team uit schrivers, acteurs en muzikanten die ook een rol hadden in de productie 'Het Verzet Kraakt' over de sensationele overval door een verzetsgroep op het filiaal van de Nedrerlandsche Bank te Almelo. In deze voorstelling op het IndiĆ«terrein waren de buurgemeente nauw betrokken, ook Twenterandm vanwege de Vriezenveense connotatie.

'De Grote Brand' zal weliswaar iets minder groots van opzet zijn, maar naar opzet en vormgeving gelijkenissen vertonen. Dat dient onder meer gebeuren door ook hier een gemeenschapsgevoel te kweken vanwege de hervertelling van een aansprekende gebeurtenis uit het verleden naar het heden opnieuw te beleven, in dit geval de grote brand  van 1905.

Het initiatief voor de voortstelling werd genomen door de Vriezenveense toneelgroep Theater Turf, ook in het kader van het 650-jarig bestaan van het lintdorp. De brand van 16 mei 1950 verwoestte 228 woningen, waarbij zo'n zestienhonderd dorpsbewoners huis en haard verloren. De oorzaak van de brand over vier kilometer, bijna letterlijk een lopend vuurtje, zou zijn geweest dat er iets fout ging toen ene Jannes Gosselink (Scheerjans) een pijpje opstak.

 

 

Deel dit nieuws!