De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hof van Twente ziet geen wettelijke ruimte voor wietexperimenten

Hof van Twente ziet geen wettelijke ruimte voor wietexperimenten

GOOR – Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hof van Twente heeft zich niet aangemeld voor het van rijkswege mogelijk gemaakte wietexperiment omdat het in Twents verband zou moeten worden bekeken. Dat antwoordt het college op vragen van de raadsfracties van D66 en SP. Het experiment gesloten coffeeshopketen moet duidelijk maken of het huidige gedoogbeleid voor hennep en hasj kan worden bijgesteld.

De productie en toelevering van hennep aan coffeeshops is nu illegaal, terwijl de overheid de verkoop gedoogt. Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken om een kleinschalig experiment uit te voeren in enkele gemeenten, dat duidelijk moet maken of het mogelijk is om coffeeshops legaal te voorzien van op kwaliteit gecontroleerde hennep in een gesloten coffeeshopketen. En wat daarvan de effecten zijn voor de openbare orde en volksgezondheid.

In de regio Twente zijn er coffeeshops in Almelo, Enschede en Hengelo, waarbij het aantal is gemaximeerd. Om deze reden heeft de gemeente Hof van Twente zich niet aangemeld, aangezien bleek dat het experiment is gebaseerd op een directe relatie tussen teelt en verkoop. Ook een mobiele wietbus/canatheek zou om deze reden onmogelijk zijn.

Waar het gaat om medicinale wiet gelden de landelijke afspraken. Op recept is medicinale wiet legaal te verkrijgen via de apotheek. De overheid werkt aan een breder aanbod van deze wiet om daarmee een grotere groep gebruikers te kunnen bedienen. Ook commercieel verschijnt een groeiend aanbod aan middelen welke tot doel hebben om medicinaal te ondersteunen. Het college stelt dat conform het verzoek van de raad aan het ministerie gemeld dat Hof van Twente het wietexperiment graag uitgebreid had willen zien naar medicinale wiet, maar dat haalde het niet. Een proef met hofwiet, waarbij een lokale organisatie of een lokaal (voormalig) agrarisch bedrijf als stadswietteler wordt aangemerkt, zou ook wettelijk onmogelijk zijn.

Deel dit nieuws!