De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verkoop kavels maakt tekort Sociaal Domein Hellendoorn ruim goed

Verkoop kavels maakt tekort Sociaal Domein Hellendoorn ruim goed

NIJVERDAL – De gemeente Hellendoorn heeft vorig jaar voor dertien miljoen aan grond voor woningen en bedrijven verkocht. De ontwikkeling van de derde fase van het bedrijvenpark ’t Lochter in Nijverdal, pal aan de N35/A35 verliep dermate voorspoedig dat er geen sprake meer is van overprogrammering. De uitgifte van meer bouwkavels zorgen bovendien voor extra inkomsten uit leges voor bouwvergunningen tot 180.000 euro.

Het is één van de oorzaken van een positief saldo van dik een miljoen over het boekjaar 2018 der gemeente Hellendoorn. Bovendien ontving Hellendoorn 225.000 méér dan was begroot uit het Gemeentefonds van de rijksoverheid. Daarnaast verstrekte de gemeente in 2018 meer rijbewijzen en identiteitsbewijzen met een positief resultaat van 81.000 euro. En in het sociaal domein werd vorig jaar minder een beroep gedaan op het persoonsgebonden budget, omdat er meer van zorg in natura door gecontracteerde zorgaanbieders gebruik is gemaakt. Dit leverde een voordeel op van 64.000 euro. Ook viel de uitvoering van participatie en re-integratie in Hellendoorn 62.000 voordeliger uit dan begroot. De extra inkomsten zorgden ervoor dat het tekort van ruim 1,1 miljoen vanwege uitgaven voor jeugdzorg, bijna een miljoen voor huishoudelijke ondersteuning en bijna zeven ton voor begeleiding en dagbesteding konden worden gecompenseerd.

Verder heeft de gemeente Hellendoorn voor 5,6 miljoen aan langlopende schulden afgelost, waardoor de rentelasten daalden. De reserves van de gemeente namen vorig jaar met 3,4 miljoen af tot 14,7 miljoen. Deze daling van de reserves wordt veroorzaakt door de tekorten in het sociaal domein. Daarvoor is € 4,7 miljoen uit de reserve gehaald.

Deel dit nieuws!