De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Landgoedcentrum in historische schuur van Herinckhave te Fleringen

Landgoedcentrum in historische schuur van Herinckhave te Fleringen

FLERINGEN/TUBBERGEN – Op het landgoed Herinckhave is een informatiecentrum over dit historisch-culturele erfgoed geopend. Daartoe kwam zelfs een gedeputeerde opdraven, te weten de vorige week teruggetreden wethouder De Witte. Hij vergezelde en assisteerde burgemeester Haverkamp bij de opening van het Landgoedcentrum dat De Brandschöp is gedoopt. De burgemeester noemde de schuur ‘een prachtig onderdeel van ons cultureel erfgoed met een historisch karakter en sprak over een door vormgeving en kleurgebruik typerend element op het landgoed’.

De Witte wist  dat dankzij de subsidie van de provincie en de inzet van velen het mogelijk was de nieuwe functie als Landgoedcentrum  te realiseren. ‘Het is niet alleen goed voor behoud en ontwikkeling van het landgoed, maar verrijkt het ook de mogelijkheden voor recreatie, toerisme en ontmoeting.’ Mede-eigenaar en landgoedbewoner Lothar von Bönninghausen, vertelde dat de schuur vroeger werd gebruikt om brandstof op te slaan, eerst turf en hout en later kolen.

De schuur, die overigens op de plek staat van een schuur die er daarvoor stond en uit de middeleeuwen dateert, werd daarom De Brandschöp genoemd. In het huidige landgoedcentrum - een koud en tochtig oud zaaltje volgens Van Bönninghausen - meldden zich twintig tot dertig groepen per jaar. ‘De Brandschöp is een enorme verbetering, qua comfort en uiterlijk.’

Het informatiecentrum van Herinckhave moet een bron van kennis zijn voor de ruim achtduizend bezoekers die er jaarlijks komen, direct naast de brug naar de ingang van de havezate.

Deel dit nieuws!