De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rutten in beeld als halftime gedeputeerde Overijssel na verbanning FvD

Rutten in beeld als halftime gedeputeerde Overijssel na verbanning FvD

AGELO – In de onderhandelingen over een nieuw college van gedeputeerde staten in Overijssel probeert het CDA na de verbanning van Forum voor Democratie een tweede gedeputeerde te krijgen.  Dat zou dan een parttimer moeten zijn, waarbij de naam van het statenlid Rutten valt. Navraag is de partij levert doofstomheid geslagen woordvoerders op. Ook de SGP krijgt in dit scenario een parttime gedeputeerde.

Deelname van de SGP is in Overijssel nodig om de beoogde conservatief-confessionele coalitie van CDA, VVD, ChristenUnie en PvdA in Overijssel aan een krappe meerderheid te helpen, te weten 25 van de 47 zetels. Deze combinatie kwam in beeld toen de voorkeursvariant CDA, VVD, Forum voor Democratie (FvD), ChristenUnie en PvdA om zeep werd gebracht doordat de achterban van de PvdA zich roerde.

Deze combinatie werd door informateur en ex-commissaris Jansen voorgesteld na besprekingen dien onder zijn leiding plaatsgrepen. Jansen zag geen programmatische obstakels, de genoemde partijen evenmin, temeer daar eerste man Almekinders van FvD geen breekpunten had en evenmin een barricade opwierp. En de gedeputeerde van FvD zou ex-wethouder De Jonge van de SGP in Staphorst zijn, zodat deze partij de facto zou meeregeren, wat de coalitie van 29 zetels nog twee SGP-stoelen zou opleveren.

De diffuse achterban van de verliezende PvdA bleek in staat de grote winnaar van de verkiezingen buiten de coalitie te houden. Met dank aan voormalig CDA-gedeputeerde Knol van Utrecht, door CDA-leider Van Hijum aangezocht als (eerst) informateur en (nu) formateur. Zo krijgt het CDA zijn tweede gedeputeerde en de SGP formeel een eigen. Dat het CDA voor Rutten kiest komt doordat ze een politiek talent heet te zijn, zelf graag zou willen en bovendien voor het CDA de spreiding dient, zowel naar woonplaats als naar bloedgroep: ze komt uit Noordoost Twente waar Van Hijum vooral West-Overijssel representeert en Rutten is rooms-katholiek waar Van Hijum het protestantse smaldeel vertegenwoordigt.

 

Deel dit nieuws!