De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Restauratie rijksmonument/stadsmuur bij Wilhelminaplein in Hardenberg

Restauratie rijksmonument/stadsmuur bij Wilhelminaplein in Hardenberg

De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg herkrijgt zijn oude luister. De muur is in 1230 gebouwd en in 1962 gerestaureerd. De muur dient als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein en is mede vanwege de bijzondere steensoort ijzeroer een rijksmonument.

Een paar jaar geleden is een deel van buitenkant van de muur ingestort. De vermoedelijke oorzaak  zou zijn dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Het herstel sluit aan op de herinrichting van het Wilhelminaplein die bijna afgerond is,

De manier waarop de stadsmuur wordt hersteld moet goedgekeurd worden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Inmiddels heeft het RCE de plannen goedgekeurd. Voordat de restauratie van de stadsmuur kan beginnen, is de gemeente op zoek naar een bedrijf die gespecialiseerd is in werken met bijzondere steensoorten en restauratiewerkzaamheden.

Hardenberg, dat 18 september van bisschop Jan van Arkel stadsrechten kreeg, na overdracht van die van Nijenstede, kreeg door de jaren heen stadsmuren. De toegangspoorten waren globaal bij het voormalige postkantoor en de huidige Voorstraat.  Van Arkel had op eigen kosten Hardenberg versterkt en het was voor de bewoners van Nijenstede een veiliger haven. De bewoners van Hardenberg waren volgens de overlevering verplicht om in de nieuwe stad een kerk te bouwen en ze moesten volgens bisschoppelijk bevel hun doden begraven op Nijenstede.

 

Deel dit nieuws!