De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo kartrekker innovatief Bio2HighTex-project Twentse bedrijven

Almelo kartrekker innovatief Bio2HighTex-project Twentse bedrijven

ALMELO - De gemeente Almelo neemt het voortouw voor het project Bio2HighTex dat dient om het gebruik van fossiele grondstoffen terug te dringen en gezamenlijke duurzame innovatieve productoplossingen te realiseren. Het gaat om de het maken van biologisch textiel voor de toepassing bij onder meer de bouw van infrastructurele kunstwerken, zoals taluds, duikers, grondwapening.

Almelo treedt op als ‘launching customer’ (zeg maar de eerste klant) met financiële steun vanuit het Europees Fonds voor de Ruimtelijke Ontwikkeling. De gemeente wil de door de deelnemende bedrijven ontwikkelde composietmaterialen op basis van natuurlijke vezels dus toepassen en testen. Voor deze gelegenheid werkt de gemeente Almelo in dit kader samen in een consortium met MKB-bedrijven, grote ondernemingen, kennisinstellingen en innovatiecentra. Het gaat dan concreet om de Twentse bedrijven Ten Cate Thiolon, De Berkel, Gebr. Van der Geest, AC Ter Kuile, Kayser Bedrijfskleding, Wageningen Food & Biobased Research, ROC van Twente, Open Innovatiecentrum Advanced Materials en Texperium.

Behalve milieuvriendelijk is het kostenbesparend. Bij het onderhoud worden gemeenten nu geconfronteerd met oplopende kosten; om die reden wordt noodzaak gevoeld te zoeken naar besparende alternatieven. Biologisch afbreekbare materialen brengen met zich mee dat zij vergaan in de bodem, wat dus minder afbreek- en opruimwerk betekent. Het project Bio2HighTex omvat ruim 2,25 miljoen euro.

 

Deel dit nieuws!