De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens L

Het is vandaag 83 jaar geleden dat ze werd geboren. Het zesde kind van de voorman van het textielbedrijf Ten Bos die in zijn vrije tijd uit aandrift medeoprichter was van de melkcoöperatie, gehuwd met een vrouw die -niet geheel vreemd in die dagen - de huishouding bestierde en uit een joods geslacht geboortig was.

Ze was de laatste van de zes kinderen, van wie er vijf opgroeiden, want nummer twee in de rij stierf kort zijn verschijning.

Het is dezer dagen zestig jaar geleden dat haar vader overleed, na een ziekbed van maanden. Hij ging dood aan wat toentertijd 'de verkeerde kwaal' heette te zijn. De jongste dochter moest hem naar een andere uitdrukking van die tijd 'naar het einde brengen'. Haar vader had in het begin van zijn ziekte geregeld in Hertme kruiden geplukt die de kanker zouden stoppen, wat een illusie bleek. Hij leerde leven in het aanschijn van de dood.

Kort voor hij stierf vertelde zijn jongste dochter hem dat ze zwanger was van een jongen uit Vriezenveen die ze op de kermis op het veld achter de uitspanning Beukers had ontmoet. En ja, ze zouden - wederom naar de mores van de tijd - trouwen voor de wet en de kerk. Toen wist haar vader, in de wetenschap dat ook de laatste van zijn grootgebrachte kroost op eigen benen zou komen te staan, dat hij de laatste adem uit kon blazen.

Een half jaar later wierp de vrouw op 23-jarige leeftijd haar eersteling. Dat is nu bijna zestig jaar geleden, op een half jaar na mijn leeftijd.

 

Deel dit nieuws!