De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wierden betaalt bijkans een miljoen te veel voor grond De Passie

Wierden betaalt bijkans een miljoen te veel voor grond De Passie

WIERDEN – Bij de verkoop van een lap grond (drie percelen) ten behoeve van de bouw van de school De Passie heeft de verkopende partij/tussenpersoon bijkans een miljoen verdiend. De gemeente Wierden was daarvan als aankoper niet op de hoogte. Het is voor het college van burgemeester en wethouders reden opnieuw te gaan onderhandelen, maar in rechte kan er niets terug worden gedraaid. Ondanks waarschuwingen van PPW en - met name - VVD  dat er te veel grond voor veel te veel geld zou worden gekocht, besloot de meerderheid akkoord te gaan met de kwestieuze transactie.

Het college wilde de aankoop van de grond voor bijna 2.275.000 euro er afgelopen week per se doordrukken. Dat werd verdedigd door een nieuwe en hoorbaar onwennige NEW-wethouder Braamhaar en nadrukkelijk ook door CDA-burgemeester Robben, die met de aura van de senioriteit het voorstel erdoor loodste, zonder de feiten en cijfers te doorgronden. De scheur in de broek, waar VVD-leider Tijhof van de VVD voor waarschuwde, kost de gemeenschap een slordige miljoen.

Het college stelde ten overstaan van de gemeenteraad dat het aan de raad gevraagde krediet 'een marktconforme prijs voor maatschappelijk vastgoed'  betreft. Er zou sprake zijn van een zakelijke overeenkomst waarbij winst voor de verkopende partij part of the deal is. Uit gegevens van het Kadaster, dat de gemeente er dus na de besluitvorming in de gemeenteraad op nasloeg, blijkt dat de verkopende partij, Orbys, er 1.150.000 euro voor betaalde aan eigenaar Hammink van het Theaterhotel Almelo. Van dit verschil blijken Robben cum suis nu ook geschrokken te zijn, want er zijn gesprekken aangeknoopt om te redden wat er te redden is, maar de verkopende partij kan aan de door de gemeenteraad van Wierden bekrachtigde deal vasthouden.

Opvallend is dat de naam van Orbys als verkopende partij in gemeentelijke stukken nimmer is genoemd, laat staan die van eigenaar Holterman, de Wierdense zakenman/investeerder en schoonzoon van wijlen de grootondernemer Wessels uit Rijssen. Holterman kan het 'verdiende' miljoen in een ABC-constructie, waarvoor de VVD afgelopen week ook al waarschuwde, mogelijk delen met Hammink, maar daarover is niets bekend, zeker niet bij de gemeente.

 

Deel dit nieuws!