De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vechtstromen tegen plan voor witte energie uit Dinkel bij Singraven

Vechtstromen tegen plan voor witte energie uit Dinkel bij Singraven

DENEKAMP – Het waterschap Vechtstromen ligt dwars bij de plannen om bij de watermolen van Singraven in Denekamp energie uit water te winnen. Volgens wethouder Brand wil de Stichting Edwina van Heek Stichting er wel aan meewerken, maar is het bestuur van Vechtstromen de ‘bottleneck’.  In een vergadering van de gemeenteraad van Dinkelland stelde het PvdA-raadslid Severijn dat met de witte energie uit de Dinkel (waterkracht bij de molen) in de gehele toekomstige energiebehoefte van het zwemcomplex Dorper Esch, dat in Denekamp worden gebouwd, kan worden voorzien.

Het bestuur van de Stichting Edwina van Heek, dat Landgoed Singraven beheert, is volgens Brand voor het benutten van de waterkracht bij de molen. Sterker nog, de wethouder deelde de raad mede dat de stichting zelfs al een financier voor een waterturbine heeft. Het waterschap evenwel zou de zaak afhouden uit vrees voor de ‘vermaling’ van vissen in de rivier. Brand heeft de raad toegezegd met Vechtstromen in conclaaf te gaan.

Ondanks veel discussie de afgelopen weken in de politieke arena van Dinkelland stemde de gemeenteraad unaniem in met de bouw van zeven ruim bemeten woningen op enkele oude erven van Landgoed Singraven. De opbrengst van de bouwkavels komt ten goede aan onderhoud van het landgoed. Er was de afgelopen weken politieke reuring over het bouwen voor rijken (uit de Randstad), over speculatie en de openbare openstelling van Singraven voor iedereen die van natuur, landschap, erfgoed en straks zeven landhuizen wenst te genieten. Het bestuur van de stichting heeft dit beloofd, Lokaal Dinkelland had niettemin een amendement ter afdwinging gemaakt, maar de flegmatieke nieuwe politiek leider Tijkotte trok die te elfder ure in toen tijdens een schorsing alle partijen zich achter een motie schaarden om met de stichting over de openbare toegankelijkheid in overleg te treden. Brand sputterde niet tegen en zei: ‘Ik raad de motie niet af.’

Deel dit nieuws!