De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zes kilometer Warmtebaan helpt in Enschede bij verduurzaming

Zes kilometer Warmtebaan helpt in Enschede bij verduurzaming

ENSCHEDE - Er is een begin gemaakt om Enschede verder te verduurzamen door de aanleg van een zogenoemde warmtebaan, een zes kilometer lange leiding, waarmee het warmtenet wordt uitgebreid. Door de uitbreiding van het warmtenet draagt Ennatuurlijk naar eigen zeggen sterk bij aan de doelstelling van het gemeentebestuur om op termijn een energieneutrale stad te zijn. Als eerste start Ennatuurlijk in de Emmastraat, Utrechtlaan en Ledeboerstraat.

De aanleg van de warmtebaan zal  twee jaar vergen. Het water in de bestaande warmtenetten wordt verwarmd door de warmte die ontstaat bij de verbranding van afval. Met de ombouw van de bio-energiecentrale van Twence, die binnen enkele maanden is afgerond, wordt het stadsverwarmingsnet in Enschede nagenoeg geheel voorzien van warmte die is opgewekt met duurzame energie uit biomassa. Hiermee komt de gewenste CO2-neutrale eindsituatie voor het warmtenetwerk volgens het gemeentebestuur binnen handbereik.

Door aankoppeling van de kleinere warmtenetten in Enschede op het grote stadsverwarmingsnet kunnen ook deze warmtenetten worden voorzien van warmte uit de bio-energiecentrale. Met de warmtebaan Enschede transporteert Ennatuurlijk straks de duurzame warmte ook naar haar andere bestaande warmtenetten in Tattersall en Roombeek. De ruim achttienhonderd woningen en zestien bedrijven op deze twee warmtenetten ontvangen nu nog warmte die geproduceerd wordt door een warmtekrachtkoppeling in combinatie met gasketels.

Deel dit nieuws!