De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Akkoord CDA/ NEW Wierden in maak; afscheid wethouders 16 mei

Akkoord CDA/ NEW Wierden in maak; afscheid wethouders 16 mei

WIERDEN - De formatie van nieuw college van burgemeester en wethouders voltrekt zich te Wierden voltrekt zich weliswaar in diepe geheimenis, maar de invitatie voor het afscheid van de huidige wethouders (de burgemeester mag blijven) zijn al gepost. Het afscheid van de wethouders Span, Lansink Rotgerink en Slagers vindt blijkens de uitnodiging 16 mei plaats. Aangenomen kan derhalve worden dat de hermetische beslotenheid waarin NEW en CDA een akkoord schrijven, met teksten over bestuurstransparantie, burgerinitiatieven en een open bestuursstijl, binnenkort zal worden doorbroken, inclusief de voordracht van drie onervaren wethouders.

NEW was in maart bij de verkiezingen de grote winnaar en steeg van vier naar zeven zetels en deze partij kreeg de lakens om bij de formatie uit te delen. Volgens de als informateur aangestelde politicoloog Van der Kolk uit Enschede lag, na een rondje sonderen een coalitie voor de hand met het CDA, ofschoon deze partij van zes naar vijf zetels zakte en voor het eerst in de lokale historie nu niet meer de grootste is. NEW had aanvankelijk oren naar een coalitie zonder de ‘eeuwige’ regeringspartij der christendemocraten, maar liet zich toch overtuigen van nut en noodzaak ener poging met het CDA tot zaken te komen. Dat proces is nu volop bezig, waarbij Van der Kolk tot formateur is verheven.

Een coalitie van NEW en CDA betekent dat er drie nieuwe wethouders komen, mede omdat wethouder Span van het CDA na de verkiezingen liet weten om particuliere redenen (‘Dat trek ik niet’) toch geen tweede termijn te ambiëren. Er treden denkelijk twee van nieuwe wethouders van NEW aan en één debutant van het CDA. Ook al komt er niks naar buiten, en worden vragen niet beantwoord, de kans van slagen lijkt groot, getuige dus de afscheidsreceptie op 16 mei van CDA-spijtoptant Span, de uit Borne ingevlogen Lansink Rotgerink van de VVD en PPW-schepen Slagers.

 

Deel dit nieuws!