De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De enorme stilte na de verkiezingen in Haaksbergen en Wierden

De enorme stilte na de verkiezingen in Haaksbergen en Wierden

HAAKSBERGEN/WIERDEN - In twee van de veertien Twentse gemeenten, te weten Haaksbergen en Wierden, komt niks naar buiten over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders, omdat de partijen in diepe beslotenheid delibereren over winst, verlies én consequenties. Haaksbergen en Wierden behoren in de regio tot de kleinere gemeenten die hun zelfstandigheid koesteren, maar voor veel voorzieningen afhankelijk zijn van aanpalende steden.

In de gemeente Haaksbergen is het CDA de grootste partij, beter gezegd: met vijf zetels de grootste kleine, want grote partijen zijn er niet. Het ziet ernaar uit dat de christendemocraten op basis van de de uitslag hun vrienden mogen zoeken. Een coalitie met De Actieve Partij (DAP) ligt voor de hand. Dat zijn de getrouwen van de voortijdig vertrokken wethouder Van Vlaanderen van Leefbaar Haaksbergen die dus uiteindelijk ook een beetje won vanwege genoegdoening. De partij DAP verdubbelde zich, van twee naar vier. De volgende partij is de VVD die er een derde zetel bijkreeg. Het meest voor de hand ligt een coalitie van CDA, DAP en VVD, want alle drie op een of andere wijze winnaar, en samen met twaalf van de negentien zetels. Ook met zowel D66 als PvdA kunnen het CDA en DAP trouwens prima regeren, want die coalities zijn goed voor elf zetels. Zulks is ook het geval in een coalitie met Leefbaar Haaksbergen, maar of CDA en DAP dáár op zitten te wachten... de vraag stellen is hem beantwoorden. Het is aan het Haaksbergse formatiefront erg stil. Het enige wat ze gedaan hebben is een keer in het openbaar vergaderen ter duiding van de uitslag, en dat is al heel wat.

Daar zijn ze in Wierden nog niet aan toegekomen, aan duiding in het openbaar, in Wierden zitten alle deuren van alle kamers en kasten potdicht. En de lokale omroep, zoals in Haaksbergen nog wel bestaat, is in Wierden vakkundig om zeeep geholpen. De lokale partij Nieuw Enter Wierden (NEW) won de verkiezingen ruim, van vier naar zeven zetels. Voor het eerst is het CDA in Wierden niet meer de grootste, het ging van zes naar vijf zetels. Het progressieve PPW, dat de afgelopen twaalf jaar met de christendemocraten regeerde, is gehalveerd tot een schamele twee zetels, gelijk aan de VVD, kleiner dan de ChristenUnie. Het meest voor de hand ligt de coalitie NEW met ChristenUnie en VVD, maar de suggestie om met het CDA een coalitie te vormen is ook mogelijk en maakt getalsmatig zelfs geen bal uit, behalve dan dat je met een verliezer in zee gaat. NEW lijkt geen idee te hebben van wat er moet gebeuren, het overkomt de jongens en meisjes. Ook reageert  NEW dezer dagen op geen enkele vraag naar wat de partij wil. Zijn er in Wierden zoveel belangrijke dossiers in de achterkamer voor te koken ter vorming van een nieuwe college? Dat lijkt mee te vallen, de heftigste debatten gaan over hondenbelasting, paramommercie ten plattelande en uiteraard - het allerbelangrijkste politiek dossier dat elk jaar met de serieusheid van discussies op leven dood wordt doorgeakkerd - het plaatsen van de bladkorven in de wijken van een keurig aangeharkte gemeente.

Deel dit nieuws!