De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Nood bij FC Twente punt discussie bij collegevorming in Enschede

Nood bij FC Twente punt discussie bij collegevorming in Enschede

ENSCHEDE - Bij de formatie van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Enschede zal de huidige situatie bij FC Twente nadrukkelijk meespelen. De gemeente verlengde vorig jaar een lening van zeventien miljoen euro aan FC Twente en beslot daarenboben garan te staan voor dik acht miljoen. FC Twente betaalt 4,75 procent rente over de lening.

Bij een eventuele (nu reële) degradatie van FC Twente uit de eredivisie zal de club minder de tering nog meer naar de nering moeten zetten en de vraag is dan wát de gemeente nog terugziet van de geleende miljoenen en wat de gevolgen zijn voor de garantstelling. Daar komt bij dat de club rekening moet houden met een aanslag (naheffing) van de Belastingdienst.

In de gemeenteraad stemden SP, GroenLinks en Enschede Anders tegen de overheidssteun voor FC Twente. Een ruime meerderheid ging akkoord met de verlengde lening omdat de club anders  failliet zou kunnen gaan, wat de gemeente dus zeventien miljoen zou kosten. Deze onheilsprofetie van wethouder Eerenberg van Financiën trok veel fracties over de streep om vóór de herfinanciering te stemmen. Over een dreigende degradatie maakte toen nog niemand zich druk, en daar leek toen ook geen reden toe. Met de garantstelling voor acht miljoen ten behoeve van het aantrekken van een nieuwe lening stemde diezelfde meerderheid vorig voorjaar in omdat 'deskundigen' hadden berekend dat dit de kans op een faillissement zou worden geminimaliseerd.

Het zou zomaar kunnen dat de vorming van een nieuw college in de gemeente Enschede, voorzichtig uitgedrukt, langer gaat duren dan de vaderlandse voetbalcompetitie.

Maandagavond brengen de informateurs Hermans en Vos verslag uit van hun bevindingen. In de basis staan BBE, D66 en VVD. Of het CDA weer een wethouder mag leveren of vier jaar op de reservebank moet zitten, staat  zoals eerder op deze site gemeld nog te bezien. Mogelijk schuiven PvdA, GroenLinks en/of (weer de) ChristenUnie richting de voorkeursopstelling. 

Deel dit nieuws!