De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • 'Eeuwige' oppositie Hof van Twente wil raadsprogramma afdwingen

'Eeuwige' oppositie Hof van Twente wil raadsprogramma afdwingen

GOOR – Tot kennelijke onthutsing van de vier oppositionele fracties, zo blijkt uit een schrijven hunnerzijds, blijft het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hof van Twente zitten, met een eigen regeerakkoord.  De fracties van SP, PvdA, GroenLinks en D66 willen dat de standvastige coalitiepartijen CDA en VVD tenminste met hen over een raadsprogramma gaan praten. Ze hebben burgemeester Nauta gevraagd een extra vergadering in te lassen en Nauta heeft die inmiddels voor volgende week dinsdag uitgeschreven. Volgens de vier partijen heeft de burgemeester ook hulp aangeboden om vorm te geven aan hun voorstellen.

Dat het zittende college gewoon door wil gaan is getalsmatig en inhoudelijk verdedigbaar, omdat ze zich in maart bij de verkiezingen prima handhaafden met een meerderheid van dertien zetels en hun beleid bovendien min of meer tot inzet van de verkiezingen maakten.

De vier oppositiepartijen bepleiten dat er een raadsprogramma komt bij de opstelling waarvan  alle partijen worden betrokken. Een ‘nieuw te vormen college’ zou dit 'programma van de raad' moeten uitvoeren. Bij de totstandkoming van een raadsprogramma moeten burgemeester en wethouders volgens de vier oppositiepartijen om die reden niet worden betrokken.

De geharnaste oppositie vindt dat een collegeprogramma ‘uit de tijd’ is en zegt in een persverklaring bovendien het ‘onzin’ te vinden dat CDA en VVD ‘geen aanknopingspunten zien om een derde partij bij de collegevorming te betrekken’.  En: ‘Een raadsprogramma wordt in een openbare vergadering van de raad behandeld en biedt in principe alle partijen in de raad de mogelijkheid invloed uit te oefenen op het beleid voor de komende vier jaar.’

Deel dit nieuws!