De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Paleisrevolutie bij CDA Twenterand; CU en VVD lonken naar college

Paleisrevolutie bij CDA Twenterand; CU en VVD lonken naar college

VRIEZENVEEN- De consequentie van de nederlaag van het CDA in Twenterand is dat politiek leider Kerkdijk zijn positie heeft afgestaan en dat zijn natuurlijke opvolger Kuilder per direct de leiding over de CDA-fractie heeft overgenomen. Kuilder heeft zijn nieuwe rol als aanvoerder der christendemocraten geaccepteerd. Kerkdijk blijft wel deel uitmaken van de bijna gehalveerde raadsfractie: van zeven naar vier zetels.

Het zal voor het eerst sinds veertig jaar zijn dat het CDA, het samensmeltsel van ARP, CHU en KVP, geen deel uitmaakt van de coalitie in de voormalige gemeenten  Den Ham en Vriezenveen, die begin deze eeuw tot Twenterand fuseerden.

Dit werd afgelopen avond meegedeeld bij Harry van de Piepn waar diverse partijen neerstreken na hun bezoek aan informateur Boumans ter duiding van de verkiezingsuitslag die de lokale partij Gemeente Belangen Twentrand (GBT) de absolute meerderheid geeft met twaalf van de 23 zetels, GBT wil niet alleen regeren en zoekt derhalve partners. Daar hoort grote verliezer CDA in elk geval niet bij, dat snapt de nieuwe leidsman Kuilder ook. ''Wij wachten op wat komen gaat', aldus de kersverse aanvoerder der christendemocraten.

Wel  is de ChristenUnie met drie zetels in beeld, om wethouder Van Abbema in positie te houden. Ze wil zelf graag schepen blijven, maar werd al eens eerder geofferd op het altaar van de barbecue-machtspolitiek van CDA enerzijds en GBT anderzijds.

Ook de VVD zit op het vinkentouw, want wil kandidaat Berends parachuteren, mogelijk als parttime wethouder. Ze zei gisteravond in Piepn Politiek  dat dit  voor haar een reĆ«le mogelijkheid is. Mogelijk wordt ook Van Abbema een halftime-wethouderschap aangbeboden, maar de vraag is of zij daar trek  in zal hebben. GBT heeft altijd beweerd drie formatieplaatsen in het college  genoeg te vinden en zal zelf twee wethouders leveren, vermoedelijk de huidige fractievoorzitter Paters en al naar gelang de portefeuilles kandidaat Koster of kandidaat Harmsen.

Boumans,  in het dagelijks leven VVD-burgemeester te Doetinchem, voorheen Ommen, komt volgende week met  zijn bevindingen en aanbevelingen.

.

 

Deel dit nieuws!