De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Goudt (weer) informateur in Borne en Van der Kolk in Wierden

Goudt (weer) informateur in Borne en Van der Kolk in Wierden

BORNE/WIERDEN – Na de aanstelling van ex-burgemeester Willeme van Dinkelland als informateur in Losser heeft nu ex-wethouder Goudt van Enschede deze functie gekregen in Borne en de politicoloog Van der Kolk zal deze klus in Wierden proberen te klaren. Een informateur onderzoekt de mogelijkheden van een coalitie (college) van politieke partijen op basis van de verkiezingsuitslag die zich afgelopen week openbaarde.

Goudt was ook vier jaar geleden informateur in Borne en dat is de partijen daar kennelijk zodanig goed bevallen dat ze hem weer hebben gevraagd. Op het eerste oog is de politieke werkelijkheid nu eenvoudiger dan in 2014, want toen moest hij de tot dan geharnaste oppositiepartij BorneNu met tact en ijver laten doen wat leidsman Velten altijd uitsloot, namelijk een college vormen met CDA en GB’90. Het lukte hem en nu behoort Velten tot de grote verdedigers van deze troika. De verkenning van Goudt kan met een uurtje bekeken zijn. Voor de vorm kan hij dan nog even met VVD, PvdA/GroenLinks, SP en D66 een kop koffie gaan drinken.

In de gemeente Wierden is het CDA (eerder ARP, CHU en KVP) voor het eerst in het bestaan van de lokale parlementaire democratie niet meer de grootste fractie. De partij leed wederom verlies, en fors, want van zes naar vier zetels. Ook de coalitiepartij PPW liet een dramatische veer, want werd gehalveerd van vier naar twee twee. De derde en kleinste coalitiepartij VVD behield zijn twee zetels. De lokale partij NEW, die vier zetels had en er zeven krijgt, leidt de formatie en kan makkelijk in zee met oppositiepartij ChristenUnie die drie zetels behoudt (en stemmenwinst boekte) en dan zou de VVD coalitiepartij kunnen blijven, omdat ze ook meer stemmen kreeg en voor PPW een partner kan zijn in bijvoorbeeld de koopzondagdicussie.

Deel dit nieuws!