De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Hatenboer (VVD) legt per direct wethouderschap in Enschede neer

Hatenboer (VVD) legt per direct wethouderschap in Enschede neer

ENSCHEDE - Met onmiddellijke ingang heeft wethouder Hatenboer van de VVD vandaag zijn aftreden bekendgemaakt. Gesproken wordt over 'een persoonlijke afweging van Jeroen Hatenboer' en de fractie laat bij monde van voorzitter Kreeft weten het besluit 'zeer te betreuren'. Om eraan toe te voegen: 'Voor onze samenwerking met de coalitie heeft dit geen gevolgen.'

De VVD vormt sedert vier jaar een college met D66, BBE, CDA en ChristenUnie; ze leveren elk één wethouder. Voor D66 was de deelname van de VVD, ofschoon de enige verliezer, noodzakelijk voor voldoende liberaal gewicht in de coalitie met twee christelijke partijen en een lokale partij, temeer daar D66 min of meer een veto uitsprak over deelname van de tot dan 'eeuwige collegepartij'  PvdA.

Hatenboer was bezig aan zijn tweede termijn als wethouder. Hij had al aangegeven geen derde termijn te ambiëren. Onduidelijk is waarom hij een kleine maand voor de verkiezingen pardoes vertrekt. Hij zou de raad verwijten hem een paar majeure projecten uit handen te slaan, vlak voor de verkiezingen; hij had die projecten én de raad begin maart over de streep willen trekken: de verhuizing van de Stadbiblotheek van de Pijpenstraat naar het Muziekkwartier en een groot stadsvernieuwingsplan op de Kop van de Boulevard.

Tegenwerking in de coalitie op cultureel en stedenbouwkundig erf  zou hem belemmeren in de raadsvergadering van maart, de laatste voor de verkiezingen, een paar grote projecten af te ronden. Daarom zou hij hebben besloten voortijdig de handdoek te gooien, in het aanschijn van de finish, enerzijds uit persoonlijke frustratie, anderzijds bij wijze van politiek statement.

Hatenboer, voordien fractievoorzitter en horecabaas aan de Oude Markt (SamSam) trad acht jaar geleden toe tot het college om wethouder van onder meer Onderwijs te worden. Zelf sprak hij liever over Talentontwikkeling. De afgelopen jaren had hij onder andere Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Kunst en Cultuur in zijn takenpakket. Hij kreeg recent een (overigens kansloze) motie van afkeuring aan de broek over de manier waarop hij in het dossier Atak/Wilminktheater opereerde. Hoewel  de kritiek op zijn acteren breed was, bleek voor de motie van de SP behoudens bij de indienende fractie geen enkele steun. Juist deze week maakte Hatenboer met zijn collega Bruggink van Hengelo bekend dat er een 'nieuw' Poppodium Twente komt. Deze podiumvoorziening krijgt 1,8 miljoen subsidie en zal programmeren  in zowel Metropool te Hengelo als in Atak te Enschede, maar met Hengelo als bestuurlijk-inhoudelijk-organisatorisch centrum.

Hatenboer heeft zich volgens Kreeft zestien jaar 'met hart en ziel ingezet voor onze stad. (...) Wij respecteren zijn beslissing. Wij zijn hem heel dankbaar voor zijn verdiensten en vinden het enorm jammer dat het zo voor hem moet eindigen', aldus de fractieleider in een verklaring.

In reactie op het vertrek van Hatenboer zegt het college van burgemeester en wethouders in een verklaring 's mans besluit 'te respecteren en te accepteren' maar. ook 'oprecht spijtig en verdrietig'. Want: 'Het college had heel graag ook de laatste vier weken voor de verkiezingen samen afgemaakt. Zijn beslissing heeft ons overvallen en dat maakt het ook voor ons niet makkelijk.'

Opvallend is de slotalinea: 'Het college heeft de voorstellen over onder andere de Kop Boulevard en het Muziekkwartier unaniem vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad, in het belang van de stad, onze partners en alle inwoners van Enschede.'

 

Deel dit nieuws!