De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wethouder 'Gezinnen als statushouder aanwinst voor Enschede'

Wethouder 'Gezinnen als statushouder aanwinst voor Enschede'

ENSCHEDE – Uit gegevens van de gemeente Enschede blijkt dat het vooral gezinnen zijn die als statushouders naar de stad komen. Volgens wethouder Van Houdt gaat het vooral om families uit oorlogsgebieden. ‘Met dank aan vele vrijwilligers verwelkomen we hen gastvrij en stimuleren aan alle kanten om direct volop mee te doen in de samenleving en zich thuis te voelen’, aldus de wethouder in een gemeentelijk persbericht.

‘Dit meedoen kan op vele manieren, op het gebied van werk, onderwijs, wonen, zorg en welzijn, maatschappelijke deelname, sport en cultuur.’ Er kwamen vorig jaar 353 statushouders in de gemeente Enschede wonen. Meer dan de helft van de statushouders is jonger dan 27 jaar en dertig procent nog minderjarig, van wie het grootste deel bij de ouders woont.

In het regeerakkoord staat een pleidooi voor meer regie bij gemeenten in het inburgeringstraject. Om die reden zette Enschede een Regieteam op de rails. ‘Omdat de uitwerking van het regeerakkoord nog even op zich laat wachten en we nog betere resultaten willen behalen op het gebied van meedoen en thuisvoelen, hebben we zelf de regie genomen om de integratie en inburgering te versnellen’, aldus Van Houdt. ‘Het team coördineert de inzet die verschillende organisaties en vele inwoners bieden aan een statushouder, zoals begeleiding naar werk en naar zorg wanneer dat nodig is.’ De wethouder noemt de ervaring, het doorzettingsvermogen en de creativiteit van statushouders een aanwinst voor de stad en beoogt dit potentieel zoveel mogelijk benutten. ‘We willen aan statushouders de aandacht en begeleiding geven die ze nodig hebben om een goed bestaan op te bouwen. Onze stad ontwikkelt zich in razend tempo. Daarbij kunnen we elk talent gebruiken, ook dat van vluchtelingen die statushouder zijn geworden.’

Deel dit nieuws!