De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • deRepubliek, dramkoparrogantie Enschede hindert Twentse cultuur

deRepubliek, dramkoparrogantie Enschede hindert Twentse cultuur

ENSCHEDE/HENGELO - Er komt een bovenstedelijk poppodium in wat ooit de Dubbelstad werd genoemd. Dat de uit de kluiten gewassen dorpen Beckum en Lonneker vanwege een onaangename modus operandi (kwaadsappigheid van beide kanten) nog steeds geen Twentestad vormen betekent dat het bovenstedelijke poppodium gewoon twee poppodia zal omvatten in de gebouwen Atak in Lonneker en Metropool in Beckum. Het is alsof Hedon in Zwolle deels in Zwartewaterland moet en Burgerweeshuis in Deventer ook een popodium in Welsum bestiert.

Vaak was de Hengeler Weend (een in hoogmoed verpakt minderwaardigheidscomplex) er debet aan dat het uit de verkeerde hoek waaide, dit keer is het Eansker Waan (een in onzekerheid wortelende dramkoparrogantie) die ten grondslag ligt aan dit stuitende vertoon van onmacht.

Kort gezegd draait het Hengelose poppodium Metropool minder slecht dan het Enschedese poppodium Atak. Een fusie is alleen al daarom onontkoombaar. Beter zou het zijn geweest te kiezen voor Metropool. Dat is in Enschede volledig onbespreekbaar, alleen al op de fluistering staat tien jaar dwangarbeid. Het optreden van wethouder Hatenboer is een aaneenschakeling van moedwil en misverstand. Het is in de zelfbenoemde hoofdstad van Twente al sinds het afscheid van wethouder Van der Walle zaliger nagedachtenis - 1932-2009 - treurig gestemd met het scheppen van de voorwaarden voor kunst en cultuur, maar onder leiding van de horecaclown is het dieptepunt de afgelopen vier jaar bereikt, want verder dan de bodem kun je niet zakken.

Hatenboer zou in een poging ter verdediging kunnen aanvoeren dat de gemeenteraad hem steunt, wat formeel klopt, want die raad valt een enkeling daargelaten cultureel gezien ook onophoudelijk door de mand, maar juist dán is er zeker in een stad met de artistieke pretenties van Enschede behoefte aan een richtinggevende en krachtdadige wethouder met een hart voor kunst en cultuur. Juist als de gemeenteraad kleinsteeds denkt en doet, zoals afgelopen week CDA, VVD, PvdA, SP en EA in Enschede, die allemaal het eigen podiumpje wilden handhaven, zou Hatenboer een bovenstedelijke visie moeten etaleren, maar nee, hij wist niet hoe snel hij moest zeggen dat een bovenstedelijk poppodium betekent dat Hengelo én Enschede hun poppodium behouden.

De gemeenteraad van Enschede blijft ongerust, terwijl die gemeenteraad zélf Atak naar de afgrond dirigeerde door 1,2 miljoen euro per jaar aan huurpenningen te eisen, waar vier ton aan programmeringssubsidie tegenover staat, oftewel: exorbitant veel plus absurd weinig is een snelweg naar een faillissement. Dezelfde gemeenteraad die moord en brand schreeuwt als het poppodium van Enschede in Hengelo staan toont keer op keer aan geen enkel regionaal besef te hebben. Het stadion van FC Twente en de Universiteit Twente staan bijna in Hengelo, da's geen punt, zó nauw luistert het bij droefneuzen, er rijden tussen beide steden zo'n twintig bussen en treinen per uur en Poppodium Metropool zowel als Schouwburg Hengelo staat bij bus- en treinstation. 

meer volgt

Deel dit nieuws!