De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Met elektrische trein nu rechtstreeks van Twente naar Bielefeld

Met elektrische trein nu rechtstreeks van Twente naar Bielefeld

OLDENZAAL/BIELEFELD - Het is vanaf zondag mogelijk met nieuwe elektrische treinen vanuit Hengelo via Oldenzaal naar Duitsland te reizen met stops in Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück en eindbestemming Bielefeld. Het is voor het eerst dat er een trein tussen Hengelo en Bielefeld rijdt. Op het traject worden acht nieuwe treinen van het type Stadler Flirt ingezet. Deze treinen zijn voorzien van een meerstroomsysteem om zowel op het Nederlandse als op het Duitse stroomnet te rijden. Elk uur rijdt er een trein vanuit Hengelo richting Bielefeld en terug. Op weekdagen start de eerste rit om 6:34 uur en de laatste rit vertrek om 22:34 uur. Op zaterdag en zondag wordt er om 7:34 uur respectievelijk 8:34 uur vertrokken uit Hengelo.

Volgens gedeputeerde Boerman, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in de provincie Overijssel, is de nieuwe treinverbinding tussen Twente en Duitsland ná de grensoverschrijdende treinverbinding Enschede-Gronau richting Munster en Dortmund, al sinds in 2001, weer een mijlpaal Boerman wijst op het belang van economische groei en werkgelegenheid. De kennis- en onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, zullen er naar zijn mening van profiteren.

De acht nieuwe elektrische Flirt treinen van Keolis Deutschland beschikken elk over 266 zitplaatsen en zijn rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is er per trein ruimte voor 24 fietsen. Ook kan iedere reiziger gebruik maken van de oplaadmogelijkheden bij alle zitplaatsen en zijn de treinen aan de binnenzijde voorzien van LED-verlichting. De treinen beschikken over twee toiletten, waarvan een voor rolstoelen. Het informatiesysteem in de trein is in zowel het Duits als Nederlands en camera’s waken over de veiligheid van de reizigers.

Het contract tussen de drie opdrachtgevers en Keolis Deutschland heeft een looptijd van vijftien jaar. Voor de exploitatie van de trein tussen Hengelo-Bielefeld stelt de provincie Overijssel dertien miljoen euro beschikbaar. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt 9,5 miljoen euro bij.

Deel dit nieuws!