De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • deRepubliek, over Siemens, de vrije markt en de stuitende politiek

deRepubliek, over Siemens, de vrije markt en de stuitende politiek

HENGELO - Het is hartroerend hoe stad en ommeland begaan zijn met de toekomst van Siemens in Hengelo, maar het geeft ook te denken. Politiek is een veelhoofdig fenomeen, om niet te zeggen een veelkoppig monster. Het gaat al te vaak om de verscholen bijbedoelingen. Vuile handen en badkuipen schoonwaswater. Pontius Pilatus zou er bij verbleken.

De gemeenteraad van Hengelo, burgemeester Schelberg voorop, de Staten van Overijssel, gedeputeerde Van Hijum voorop, ook de Tweede Kamer, kortom, alles wat zich belangrijk waant in zijn democratische klederdracht bemoeit zich ermee in traantrekkende termen. Ze willen van alles, zeggen ze, zonder het te kunnen, weten ze, althans op dit gebied, want is de democratie al geen panacee voor alles, zeker niet als de overheid niks te zeggen heeft over vestigingslocaties en productiemiddelen van bedrijven, wat ook niet zou moeten, zie de ervaringen in het voormalige Oostblok. Laat ondernemers ondernemen, bescherm de werknemers, de afnemers en de gebruikers met wettelijke regelingen. En suggereer niet dat je méér kunt doen,

Dat is toch niet zo moeilijk schelbergje en hijumpje? De grote lijn in de economische politiek hier te lande bestaat uit pappen en nathouden - het MKB heet de motor van de economie te zijn, maar elk druppeltje brandstof dient te worden bevochten, doch als vier multinationals piepen krijgen ze onmiddellijk vrijstelling van dividendbelasting tot 1,4 miljard - zo'n land dus.

Het is ook inzake Siemens politieke retoriek voor de bühne, profileringsdrift van raadsfracties met gemeenteraadsverkiezingen voor de boeg, en van een burgemeester van wie zo ongeveer niemand in Hengelo heeft gehoord, zelfs niet alle ambtenaren zouden deze hopman herkennen, zijn buren willen hem niet kennen.  Schelberg? Dat was toch een Wintervorst in het sprookje van Weerselo!. En dus is het met de herbenoemingsprocedure in aantocht zaak voor kleine Schelberg om hoog van de stadhuistoren te blazen. Siemens een hemels geschenk.

Eerstens dit: Siemens is een prachtig bedrijf, hightech in optima forma, hypermoderne machines, innovatieve producten, zo’n zeshonderd hoogopgeleide en trotse werkkrachten – alles om als regio trots op te zijn. Zelfs het prominente gebouw aan het Industrieplein bezuiden het NS-station oogt als een karakteristieke en opgepoetste parel die metaalhistorie (van Stork) ademt.

Tweedens dit: Siemens produceert gasturbines in een wereld waarin met de woorden van het concern ‘snel accelererende structurele veranderingen in de fossiele energieopwekking en grondstoffensector’ leiden tot een sterk afnemende vraag.

Het drama van Siemens is een combinatie van enerzijds de vrije markt der economische krachten (minder behoefte betekent minder productie en het financieel rendement gaat boven het maatschappelijk rendement, winstmaximalisatie boven werkgelegenheid) en anderzijds de door overheid met honderden miljoenen aan subsidies gestuurde planeconomie (de taakstelling meer energie uit zon, wind en thermiek te halen betekent direct minder winning van gas en olie) en alle belangengroepen hebben vertegenwoordigers in de wetgevende macht benevens - zeker zo belangrijk – in de industrie van de advies-, consultant- en lobbybedrijven.

Het is voor Twente (veel groter dan Hengelo) van kardinaal belang dat het bedrijf van Siemens blijft, maar vermoedelijk in de toekomst met (deels) andere bronnen van inkomsten. In het Financieel Dagblad stond dit weekend dat het maakbedrijf VDL (met een vestiging in Almelo) interesse zou hebben in de gasturbineproductie van Siemens. Wellicht zijn er meer kandidaten, maar de naam maakt niet uit. Laat de vakbonden vol inzetten op het behoud van werkgelegenheid. Dat zullen ze wel doen. Maar waar is de Twente Board als je hem nodig hebt. En waar zijn al die Twente Index-fetisjisten die maandag weer een cijferfeestje bouwen of brouwen, want hun toogdag is die dag bij Grolsch, maar waar zij ze als er geen dranken (en spijzen) zijn?

En laat al die mooi weer-politici in Twente zich eens – maar dan serieus – bekommeren om de vele ondernemers in Twente die de komende jaren dreigen om te vallen vanwege die vermaledijde BTW-verhoging voor het zo bewierookte MKB, kleine zaken, waardevolle winkels op de hoek van de straat, in wijken en dorpen, met enkele personeelsleden. De verhoging van de  BTW betekent voor velen de genadeslag en leidt derhalve tot het verlies van meer dan zeshonderd banen. Kom op mooipraters, livreiers, hijums en schelbergen.

Deel dit nieuws!