De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Vrij baan voor verbeelding van Stork Hengelo en Hightech Twente

Vrij baan voor verbeelding van Stork Hengelo en Hightech Twente

HENGELO - Om de culuurhistorische verbeelding van anderhalve eeuw Stork en Hightech in Hengelo niet al in de voorbereiding te laten mislukken heeft een aantal betrokkenen zich terug moeten trekken. Het gaat onder meer om voorzitter Jilleba van de beoogde organisatie en de gedachte projectleider Thies, die hun artistiek-organisatorische speelveld verkleind dan wel overgenomen zagen worden.

Al geruime tijd wordt onder meer bij Museum Hengelo nagedacht over hoe anderhalve eeuw Stork, feitelijk ook het begin van de hightech in Twente, luister zou kunnen worden bijgezet. Ook een stichting onder voorzitterschap van ex-voorlichter Jilleba van de gemeente Hengelo boog zich erover. Het resultaat was enigszins voorspelbaar ‘iets met het onderwijs en ‘iets met lezingen en symposia’, maar de zaak kwam in een versnelling toen extern het plan rees voor een theaterproductie annex musical, analoog aan het succesvolle Het Verzet Kraakt’ (en eerder al ‘Van Katoen en Nu’) in Almelo.

Dit en vooral het feit dat de expertise van buiten kwam (erger nog volgens sommigen: uit Enschede/Wilminktheater) zorgde voor wrevel bij organisaties en personen in Hengelo. Onder leiding van producent Cornelisse (een Amsterdammer die zich in Enschede settelde en van daaruit in en mét Almelo twee succesproducties tot stand bracht) leidde tot competentiekwesties waarin ook het gemeentebestuur en het bedrijfsleven van Hengelo knopen moest doorhakken. Zoals eerder vermeld zal auteur Jaap Scholten (telg uit het textielgeslacht Scholten én het metaalgeslacht Stork) de tekst voor de theaterproductie schrijven. Ook staan een boek en een film op de wensenlijst.

 

Deel dit nieuws!