De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Beheerder cultuurhistorisch erfgoed eigenaar van steenfabriek Losser

Beheerder cultuurhistorisch erfgoed eigenaar van steenfabriek Losser

LOSSER - De Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed (BOEI) koopt de steenfabriek van de gemeente Losser voor een symbolisch bedrag van één euro en zal het monument restaureren en beheren.

Volgens wethouder Hassink is ‘een mooie oplossing’ tot stand gekomen. ‘De toekomst van onze monumentale steenfabriek is bij BOEI in goede handen.’ BOEI is een organisatie die speciaal is opgericht voor het restaureren en herbestemmen van cultureel en industrieel erfgoed, zoals de steenfabriek in Losser, met oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Hassink zegt dat de voorkeur van de gemeente uitging naar ‘een solide partij’.  Het onderhoud van een monument vereist deskundigheid en is kostbaar, maar BOEI heeft naar het idee van de wethouder de kennis en zou ook weten hoe en waar ze het nodige geld en subsidies kunt binnenhalen. Hassink in een persbericht: ‘Door de steenfabriek voor een bedrag van één euro te verkopen, krijgt BOEI de financiële ruimte om de steenfabriek voor Losser te behouden en er in te investeren. Voor ons als gemeente betekent dit dat we niet meer het risico lopen om in de toekomst veel geld te moeten uitgeven voor noodzakelijk onderhoud en reparatie.’

De huidige huurder van de steenfabriek, Stichting De Werklust, blijft haar rol uitvoeren. Daarover denkt Hassink met BOEI goede afspraken te hebben gemaakt. Het parkeerterrein bij de steenfabriek valt buiten de transactie. Het parkeerterrein wordt om niet in gebruik gegeven aan BOEI en behoudt de functie van parkeerplaats. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om, enkele malen per jaar, een evenement op het parkeerterrein te organiseren.

Deel dit nieuws!