De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • D66 in Overijssel onder druk in luchthavenkudde herder Van Hijum

D66 in Overijssel onder druk in luchthavenkudde herder Van Hijum

Enschede – Het had maar een haar gescheeld of de coalitiepartij D66 in de provincie Overijssel had haar steun onthouden aan de Technology Base Twente in het voormalige luchthavengebied in de driehoek tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal, maar uiteindelijk stemde de partij onder druk van de coalitiepartners toch in en vond D66 zelfs het PvdA-voorstel tot uitstel van de besluitvorming teneinde de ingediende bezwaren beter te kunnen wegen onnodig. Deze bezwaren waren een paar uur voor de besluitvormende vergadering toegelicht tijdens een hoorzitting, een door velen (waaronder de zwaarste coalietpilaar CDA) als rommelig omschreven procedure, waarop veel kritiek werd geleverd.

Het betoog van de D66-woordvoerder Grooten liet amper openingen om voor te stemmen, maar zonder de steun van deze partij dreigde een paradepaardje van het college van gedeputeerde staten te sneuvelen, inzonderheid het project van de CDA-gedeputeerde Van Hijum, die in Overijssel over Financiën, Economie en Innovatie gaat, waarmee zijn bestuurlijke prestige zo ongeveer is verweven.

De collegepartijen, voorop het CDA, maar ook de VVD en ChristenUnie, waren voor, maar zonder D66 zou er in de statenzaal geen meerderheid zijn. De oppositiepartijen waren op de SGP na tegen omdat het voorstel voor de Technology Base Twente onvoldragen en overbodig zou zijn en er nog veel vragen leven, niet alleen bij de politiek, maar ook bij tal van maatschappelijke organisaties. Zo zijn de fracties van SP en GroenLinks van mening dat de financiële onderbouwing rammelt, zelfs de accountant zou grote vraagtekens plaatsen. Bovendien zouden alle bedrijven die in het luchthavengebied zijn gedacht ook elders in Twente een plek kunnen krijgen, want er is nu al een grote overcapaciteit aan hectares bestemd voor bedrijvigheid, zodat  er geen natuurrijk gebied als dat van de luchthaven voor behoeft te worden opgeofferd. Om deze reden zijn de gemeenten Almelo, Hengelo en Oldenzaal gekant tegen het plan voor de zogenoemde Technology Base Twente.

Over de bezwaren van gemeenten en van maatschappelijke organisaties maakt niemand zich in kringen van de provinciale coalitie bijzonder druk, maar de dreiging van D66 om toch het oor te laten hangen naar de tegenstanders maakte de situatie politiek onlangs onverwacht explosief. Grooten, behalve statenlid voor D66 in Overijssel ook inwoner der gemeente Enschede, stelde dat er heel veel reden is te twijfelen aan een goede afloop. Ze bediende zich van een parabel over een trein, een conducteur, een spoor en een eindbestemming. Volgens haar vindt D66 dat er veel reden is te twijfelen aan het goede spoor, de betrouwbaarheid van de conducteur die ze Van Hijum heeft gedoopt en de wenselijkheid van de eindbestemming die er veel beroerder kan uitzien dan nu gedacht.

Uiteindelijk werd Grooten tijdens fractieberaad dan wel coalitie-overleg tot de orde geroepen, want deelname aan de 'regering' van Overijssel vergt offerbereidheid. Zelfs het door de PvdA voorgestelde uitstel van de besluitvorming verwierp Grooten na fractieraadpleging. Ze  zei er  nog steeds niet gerust op te zijn, maar wel  voor te stemmen, zij het - in haar woorden - met gekruiste vingers.

 

 

Deel dit nieuws!