De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Spoedberaad in Borne over plan megamestvergister in Zenderen

Spoedberaad in Borne over plan megamestvergister in Zenderen

Borne/Zenderen - Het college van burgemeester en wethouders der gemeente Borne wil morgen tijdens een politiek beraad van de gemeenteraad weten of beroep moet worden aangetekend tegen het besluit van het dagelijks bestuur van de provincie Overijssel om de bouw van een mestvergistingsfabriek toe te staan op de voormalige vuilstort Elhorst-Vloedbelt in Zenderen.

De provincie heeft vorige maand het initiatief van het afvalverwerkings- en energieopwekkingbedrijf Twence gehonoreerd met het afgeven van een vergunning voor de bouw. De bezwaren der gemeente Borne werden door het college van gedeputeerde staten terzijde geschoven.

De gemeente noemt de bezwaren van de bevolking en dan met name van de bevolking van Zenderen relevant, waarbij het gaat om onder meer de risico’s voor de gezondheid, toename van het verkeer en schade voor het milieu in het groene gebied tussen Almelo en Borne/Hengelo.

De gemeenteraad deelt de bezwaren in zoverre dat de risico’s worden erkend en stelt verder dat het plan haaks staat op het bestemmingsplan. Het college besloot vervolgens op last van de gemeenteraad bezwaar aan te tekenen tegen de afgifte van een zogenoemde omgevingsvergunning van provinciewege.

Voor het politiek beraad van morgenavond is ook de GGD uitgenodigd om in te gaan op de gezondheidsaspecten van een grote mestverwerkingsfabriek die een kwart miljoen ton dierenstront op jaarbasis zou gaan verwerken.

Het college van burgemeester en wethouders wil nu van de gemeente weten of bij de rechtbank Overijssel beroep moet worden ingesteld tegen het provinciale besluit. Indien de rechter de vergunning vernietigt vanwege strijdigheid met het vigerende bestemmingsplan zal naar de overtuiging van het college hoogstwaarschijnlijk door de de provincie een verklaring van bedenkingen aan de gemeenteraad worden gevraagd. Dat zou vervolgens de mogelijkheid bieden om alsnog een brede openbare discussie te entameren over de noodzaak van een mestvergister op Elhorst-Vloedbelt.

Deel dit nieuws!