De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Behoud van historisch sterrenbos Haverriet in Hengelo/Enschede

Behoud van historisch sterrenbos Haverriet in Hengelo/Enschede

ENSCHEDE/HENGELO - Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen. In dit uniek genoemd twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten recreanten van de natuur. De werkzaamheden zijn erop gericht hun veiligheid te garanderen en de karakteristieke structuur van dit cultureel erfgoed te behouden, dat ruim honderd jaar geleden is ontworpen landschapsarchitect Pieter Wattez.

Sterrenbossen met rechte lanen die samenkomen op een punt, waren in die tijd al lang weer uit de mode, maar Ludwig van Heek gaf toch opdracht voor de aanleg, mogelijk voor de jacht. Dit karakteristieke lanenpatroon staat onder druk. Veel bomen van het landgoed verkeren in slechte conditie. Door het natuurlijke verouderingsproces in combinatie met verdroging en verzuring van de bodem gaat veel teloor.

Zo dreigt het landgoedbos zijn bijzondere historische structuur te verliezen. Daarnaast maakt Landschap Overijssel zich zorgen over de veiligheid van recreanten. Vallende takken en omwaaiende bomen kunnen hen verwonden. ‘Ingrijpen is onvermijdelijk om het bos weer vitaal te krijgen, het ontwerp te behouden en een veilig bezoek aan het sterrenbos te garanderen’, aldus projectleider Meulenkamp.

De bedoeling is fasegewijs een kwadrant van het Sterrenbos – met een woord van deze tijd - klimaatbestendig te maken door regulering van de grondwaterstand en verbetering van de bodem.

Deel dit nieuws!