De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Losser investeert bij Overdinkel in bomen en huizen in het groen

Losser investeert bij Overdinkel in bomen en huizen in het groen

OVERDINKEL/BEUNINGEN –  op het landgoed Singraven in het kerkdorp Overdinkel worden tien woningen gebouwd. Het  college  van burgemeester en wethouders de gemeente Losser heeft er zijn zegen aan gegeven. Er zullen tien nieuwe woningen verrijzen, nabij  erve Slinge en erve Haboer, nabij het dorp Beuningen, zowel vrijstaande huizen als rijwoningen, voor starters op de woningmarkt, mogelijk gemaakt door het groen-voor-rood- principe, met investeringen in natuur en landschap: zes starterswoningen en vier vrijstaande.

Volgens wethouder Van Essen is dit ‘een goede ontwikkeling voor Beuningen, vooral ook omdat we er nu samen in slagen om een aantal nieuwe starterswoningen te realiseren in Beuningen en omgeving. Daar is veel behoefte aan.’ Dit sluit aan op een initiatief van Stichting Edwina van Heek, eigenaar van landgoed Singraven. De duurzame exploitatie en instandhouding van het landgoed Singraven staan onder druk.

Om die reden zoekt de stichting naar nieuwe economische dragers, met groen voor rood als stedenbouwkundig uitgangspunt. Dit beleid houdt in dat door de realisatie van woningen (in erfpacht) inkomsten voor het herstel en de aanleg van nieuw groen worden binnengehaald. Er is begin een bijeenkomst  op initiatief van de Stichting Edwina van Heek een informatiebijeenkomst, waarop ze haar plannen presenteert. Losser krijgt er ruim acht hectare aan bos bij. De aanplant van nieuwe bossen draagt bij aan de ambitie van de gemeente Losser om 23.000 bomen te planten én is onderdeel van de ‘Bossenstrategie Overijssel.

Van Essen: ‘In ons coalitieakkoord hebben we opgenomen dat we positief staan tegenover groene en duurzame ontwikkelingen in het buitengebied. Ontwikkelingen die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. We stimuleren bijvoorbeeld agrariërs om actief deel te nemen aan provinciale regelingen die bijdragen aan de klimaat- en natuurdoelen, zoals de bossenstrategie. Zo is er bijvoorbeeld een subsidieregeling voor de kosten van de aanleg van bos en de afwaardering van de grond. Het omzetten van bestaande agrarische grond naar natuur en bos past daarbij.’

Deel dit nieuws!